Viktigt med bättre kontroll på mutationerna enligt expertgrupp om Covid-19

För att bekämpa pandemin räcker det inte med vaccin. Det behövs även fortsatta ansträngningar för att begränsa smittspridningen samt effektiva system för övervakning och kvalificerad analys av viruset och dess mutationer. Det menar Vetenskapsakademiens expertgrupp om Covid-19.

Maria Masucci. Foto: Karolinska Institutet

Den höga smittspridning som vi har i dag ger SARS-CoV-2-viruset stora möjligheter att mutera. För att bromsa den utvecklingen är det viktigt att begränsa antalet infektioner så mycket som möjligt. Annars finns en risk att mer smittsamma varianter tar över och att vaccinen på sikt inte skyddar lika bra.

– Viruset förändrar sig hela tiden och därför är det otroligt viktigt att hålla nere virusets förökningstakt. Det kan bara ske om smittspridningen minskar i samhället, säger Maria Masucci, professor i virologi och en av medlemmarna i Vetenskapsakademiens expertgrupp.

Expertgruppen publicerar i dag en ny delrapport om virusets mutationer och hur de kan påverka oss framöver. Gruppen påpekar att det är viktigt att vaccineringen fortskrider så fort som möjligt, men att det bara är en del av lösningen. ”Under tiden måste spridningen av gamla och nya varianter begränsas genom åtgärder som redan har visats vara effektiva: social distansering, ansiktsmasker, reserestriktioner, karantän och kontaktspårning”, skriver gruppen i rapporten.

Dessutom krävs det effektiva system för storskalig övervakning och kvalificerad analys av viruset i form av genomsekvensering. Övervakningen måste ske i realtid så att man snabbt kan upptäcka nya mutationer och studera om de ändrar virusets egenskaper och påverkar vaccinernas skyddseffekt. I Sverige är det av stor vikt att den här verksamheten som nu sker på olika sätt ute i regionerna samordnas på nationell nivå.

– Vi måste veta vad vi har att göra med för att få bättre kontroll på situationen och för att kunna planera och välja rätt vaccin för befolkningen. Det finns en risk att vaccinerna kommer att fungera sämre mot vissa av de mutationer vi ser i dag och där behöver vi mer kunskap, säger Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi och en annan av gruppens medlemmar.

Hon vill samtidigt betona vikten av att så många som möjligt vaccinerar sig när tillfälle ges. Förutom att skydda individen innebär det också minskad smittspridning på samhällsnivå.

 

Presskontakt:

Eva Nevelius
Pressansvarig vid Vetenskapsakademien
eva.nevelius@kva.se
070-878 67 63