Pressinbjudan: Slutrapport om covid-19 presenteras

Tisdag 30 november släpper Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19 sin slutrapport. Klockan 10.00 bjuds journalister in till en pressträff på Vetenskapsakademien. Ett antal experter från gruppen kommer att redogöra för sina slutsatser och svara på frågor. Det är även möjligt att delta via videolänk.

Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19 bildades i början av hösten 2020 och har haft som uppgift att inventera kunskapsläget om viruset SARS-CoV-2 och sjukdomen covid-19, samt belysa vilka lärdomar det går att dra om bland annat smittskydd. Den består av sammanlagt åtta personer, några av Sveriges främsta experter på mikrobiologi, smittskydd och immunologi.

Sedan starten har expertgruppen publicerat sex olika delrapporter. Nu har medlemmarna sammanfattat sina slutsatser i en rapport som kommer att släppas i samband med en pressträff på Vetenskapsakademien. De svarar bland annat på frågor som: Hur kan pandemihanteringen bli bättre nästa gång ett smittsamt virus drabbar oss? Vad har vi lärt oss om viruset, sjukdomen och vaccinerna? Och hur har sjukvården klarat pandemin?

Vid pressträffen deltar:

Göran K. Hansson, ständig sekreterare vid Vetenskapsakademien och initiativtagare till expertgruppen, professor i experimentell kardiovaskulär forskning.

Staffan Normark, ordförande i expertgruppen och ledamot av Vetenskapsakademien, professor i molekylär mikrobiologi och smittskydd.

Annika Linde, medlem av expertgruppen, virolog, adjungerad professor och tidigare statsepidemiolog.

Gunilla Karlsson Hedestam, medlem av expertgruppen och ledamot av Vetenskapsakademien, professor i vaccinimmunologi, leder ett forskarlag som undersöker immunsvaret mot virus, bland andra SARS-CoV-2.

Jan Nilsson, medlem av expertgruppen och ledamot av Vetenskapsakademien, professor i kardiovaskulär forskning, immunitet och ateroskleros samt ordförande i Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

För att delta i pressträffen som beräknas pågå i en timme anmäler du dig per e-post till Vetenskapsakademiens pressansvariga Eva Nevelius eva.nevelius@kva.se senast 29 november kl 12.00. Det gäller även om du vill delta digitalt via Zoom. Meddela också om du vill göra en individuell intervju efteråt med någon av de experter som deltar vid pressträffen, fysiskt på plats eller via videolänk eller telefon.

Pressträffen hålls i Vetenskapsakademiens lokaler på Lilla Frescativägen 4A, Stockholm. För att kunna delta på plats behöver du en giltig presslegitimation. Notera att alla besökare till Vetenskapsakademien ska vara fullvaccinerade mot covid-19.

Presskontakt:
Eva Nevelius, pressansvarig vid Vetenskapsakademien
eva.nevelius@kva.se
070-878 67 63