Pressinbjudan: Crafoordpristagare till Sverige

I mitten av maj kommer årets Crafoordpristagare i matematik respektive astronomi till Sverige för att ta emot sina priser av Kronprinsessan. För journalister och fotografer finns det möjlighet att bevaka prisutdelningen eller boka in en intervju med någon av pristagarna i samband med prisföreläsningarna och symposierna.

Foto: Christine Olsson

Årets pristagare i astronomi, Douglas Gough från Storbritannien, Jørgen Christensen-Dalsgaard från Danmark, och Conny Aerts från Belgien, har utvecklat asteroseismologin – en metod för att upptäcka hemligheter om solens och stjärnornas inre. Pristagaren i matematik, Claire Voisin, från Frankrike, arbetar med några av de svåraste olösta problemen inom algebraisk geometri.

Läs mer och se prisvideorna här.

Crafoord Days börjar i Lund med prisföreläsningar och ett skolbesök på Spykens gymnasieskola 13 maj. Därefter beger sig pristagarna till Stockholm för symposier 15 maj och prisutdelning 16 maj. Symposiet i astronomi hålls i Beijersalen på Vetenskapsakademien. Symposiet i matematik på KTH.

Läs mer om prisföreläsningarna.

Läs mer om symposiet i astronomi.

Läs mer om symposiet i matematik.

Prisutdelningen sker i Beijersalen vid Vetenskapsakademien, Lilla Frescativägen 4A, Stockholm. Kronprinsessan anländer 15.45 och platser ska vara intagna 16.20. Det finns möjlighet att ta bilder vid ankomst samt när priserna delas ut.

Om du är journalist eller fotograf och vill bevaka något av evenemangen, anmäl dig direkt till Eva Nevelius (se kontaktuppgifter nedan). Anmälan till prisutdelningen bör ske senast 14 maj. Enskilda intervjuer med pristagarna kan bokas i samband med prisföreläsningarna och skolbesöket i Lund eller symposierna i Stockholm. Hör av dig till pressansvarig så försöker vi ordna det.

Presskontakt:
Eva Nevelius,
eva.nevelius@kva.se
070-878 67 63

FAKTA om priset

Crafoordpriset är ett av de stora internationella vetenskapliga priserna och delas ut i samarbete mellan Kungl. Vetenskapsakademien och Crafoordska stiftelsen i Lund. Akademien ansvarar för att utse pristagare. Ämnesområdena är valda för att komplettera Nobelpriset, och växlar varje år mellan matematik och astronomi, geovetenskaper, biovetenskaper samt polyartrit (exempelvis ledgångsreumatism). Varje prisområde tilldelas sex miljoner kronor. I år innebär det att pristagarna i astronomi tilldelas sex miljoner kronor. För astronomi gäller att prissumman på sex miljoner kronor delas lika mellan pristagarna.