Hon sommarpratar om svampars bra och dåliga sidor

Bland årets sommarpratare sticker Hanna Johannesson, professor Bergianus vid Vetenskapsakademien, ut. Som en av ytterst få forskare kommer hon att prata om sin stora passion – svampar. Organismer som kan vara både till stor nytta och samtidigt innebära en fara för oss människor.

Hanna Johannesson, professor Bergianus vid Vetenskapsakademien, kommer att berätta om svampar i Sommar i P1 17 augusti.
Hanna Johannesson, professor Bergianus vid Vetenskapsakademien, kommer att berätta om svampar i Sommar i P1 17 augusti. Foto: Mattias Ahlm

Det var i samband med TV-serien The Last of Us som medierna fick upp ögonen för Hanna Johannesson. I serien förekommer en zombiesvamp som tar över hjärnan på människor. I intervjuer i bland annat Svenska Dagbladet, Morgonpasset i P3 samt Forskning & framsteg fick svampexperten Hanna förklara hur det ligger till i verkligheten.

Hon var helt oförberedd på uppmärksamheten. Och samtidigt som det var roligt, funderade hon en del över vilken bild det var som spreds.

Mer nyanserad bild

– Jag har ju alltid tyckt att svampar är viktiga och intressanta, men jag blev lite orolig för att folk bara skulle tycka att de är hemska och äckliga. Min målsättning med att medverka i media var att få fram en mer nyanserad bild av svamp.

När det blev möjligt att delta i omröstningen till Lyssnarnas Sommarvärd i våras såg hon sin chans att spinna vidare på intresset. Hennes inskickade bidrag blev utvalt av flera hundra som ett av de åtta som allmänheten fick rösta om.

På kort tid gick jag från att ha varit glad, till att bli lite besviken, till att sedan bli jätteglad igen. Nu känns det himla kul men samtidigt är det naturligtvis utmanande att hinna få till något.

Hon vann inte omröstningen, men blev efteråt uppringd av redaktionen för Sommar i P1. De berättade att de ville ha med henne som en av de ordinarie sommarpratarna istället.

– På kort tid gick jag från att ha varit glad, till att bli lite besviken, till att sedan bli jätteglad igen. Nu känns det himla kul men samtidigt är det naturligtvis utmanande att hinna få till något.

Vad tänker hon sig att hon ska prata om då? Blir det några kantareller?

– Ja, jag ska försöka hitta en blandning mellan den folkliga relationen till svamp och min forskning inom evolutionsbiologi, utan att det blir för krångligt för gemene man.

– Jag skulle vilja lyfta fram hur svampar kan vara både våra bästa vänner och våra värsta fiender samtidigt. Hur de kan användas för att lösa samhällsproblem inom hållbarhetsområdet genom att till exempel bryta ner skogsråvara till biobränsle och ta upp tungmetaller. Och hur de också har många hälsofrämjande egenskaper som en källa till bland annat nya antibiotika. Men att svampinfektioner samtidigt är bland de sjukdomar som ökar allra mest och kan utgöra ett större hot mot oss människor i framtiden.

– Dessutom vill jag gärna få med lite om vad det är som skapar kreativa forskningsmiljöer där man är öppen för att svara på de stora frågorna. Och eventuellt något om mina erfarenheter av att kombinera forskning och familj.

Musik kommer det naturligtvis att bjudas på också. Vad har mykologen Hanna Johannesson egentligen för musiksmak?

– Ha ha, det får ni höra när ni lyssnar! Nej, skämt åsido, min musiksmak är bred. Jag gillar allt från Joni Mitchell och de första skivorna med Dire Straits, till klassiskt och kyrkomusik. Jag ska välja så brett som jag kan, men bara ta låtar som jag verkligen gillar!

Fotnot: Hanna Johannessons sommarprat sänds i P1 den 17 augusti kl 13.00 . Läs mer om alla sommarpratare på radions webbplats.