Debatt: Universitet snuvade på forskningssatsning

Idag skriver ständige sekreteraren Göran K. Hansson och vice preses Hans Ellegren i Svenska Dagbladet om hur det som regeringen presenterat som en storsatsning på forskningen nu förvandlats till vad som mest liknar regionalpolitik.  

I samband med att forskningspropositionen lades fram före jul förra året utlovades kraftigt höjda basanslag till lärosätena. Regeringen poängterade vikten av att Sverige skulle vara ett av de främsta länderna i världen när det gäller forskning och innovation. Men vårändringspropositionen som kom nyligen talar ett annat språk.

De fem svenska universitet som rankas bland världens 200 främsta, Karolinska Institutet och universiteten i Stockholm, Uppsala, Göteborg och Lund, får en mycket liten anslagshöjning. Vinnare blir istället små högskolor med begränsad forskningsverksamhet som Högskolan i Kristianstad och Högskolan i Halmstad.

”Om målet fortfarande är att Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer kan inte regionalpolitiken få styra fördelningen av våra offentliga forskningsresurser”, skriver Göran K. Hansson och Hans Ellegren bland annat på SVD Debatt.

Läs artikeln i sin helhet i Svenska Dagbladet

Läs artikeln (pdf)
Läs slutreplik (pdf)