Vetenskapsakademiens ständige sekreterare, Hans Ellegren, lyfter i en debattartikel i Altinget vikten av att svenska universitet får en ny organisationsform för att värna den akademiska friheten. Han reagerar starkt på att utbildningsutskottet nyligen sagt nej till att utreda vilka alternativ som kan finnas till dagens styrmodell.

Den svenska högskolan har ännu inte utsatts för grava politiska intrång. Men Hans Ellegren menar att det förekommer på andra håll i världen och pekar bland annat på utvecklingen på andra sidan Atlanten. ”De senaste månadernas situation i USA har blott alltför tydligt visat både hur ett nytt politiskt ledarskap flagrant kan interferera med verksamheten vid universiteten och hur fort fundamentala värden kan ställas på spel”, skriver han.
I dag är landets universitet och högskolor förvaltningsmyndigheter som kan åläggas att genomföra regeringens politik. Det innebär att de inte har något formellt skydd från politiska påtryckningar och direktiv från en sittande regering. Hans Ellegren menar nu att det behövs en ny organisationsform med ett större lagstadgat skydd för den akademiska friheten.
Han tycker därför det är svårt att förstå varför en majoritet i utbildningsutskottet sagt nej till att ens låta utreda alternativ till dagens styrmodell.
”Den institutionella friheten för svenska lärosäten behöver stärkas. Det skulle likställa högskolan med andra skyddsvärda institutioner i samhället och markera dess självständighet i förhållande till regeringen”, avslutar han debattinlägget.