Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter i öppet brev till stadsministern och utrikesministern om Ahmadreza Djalali

I april i år var det åtta år sedan Ahmadreza Djalali, svensk medborgare och forskare inom katastrofmedicin vid Karolinska Institutet, greps under ett besök i Iran. I ett öppet brev till Sveriges statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström vädjar nu Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter om akuta åtgärder för att få Djalali fri. Situationen är nu mer desperat än någonsin.

Ahmadreza Djalali befann sig i Iran för att delta i konferenser om katastrofmedicin när han greps i april 2016. Efter en mycket bristfällig rättegång dömdes han 2017 till döden för spioneri.

Iran har vid upprepade tillfällen antytt att dödsdomen ska verkställas. Utöver hotet om en plötslig avrättning riskerar Djalali att dö av de svåra förhållandena i fängelset. Han lider av allvarliga hälsoproblem, undernäring och psykisk påfrestning på grund av långvarig isolering och bristande vård.

Sommaren 2024 lyckades svenska regeringen genomföra en betydande humanitär bedrift genom att få Johan Floderus och Saeed Azizi frisläppta ur iranskt fängelse, i utbyte mot den i Sverige livstidsdömde iraniern Hamid Noury. Trots denna framgång misslyckades dock regeringen med att också få Djalali frigiven, då Iran vägrade att ens diskutera hans fall. Detta misslyckande har förvärrat Djalalis redan kritiska situation.

Den 26 juni 2024, två dagar efter att han meddelat sin fru Vida Mehrannia i ett inspelat telefonsamtal, inledde Djalali en hungerstrejk. Detta beslut utgör ytterligare ett allvarligt hot mot hans redan kritiska hälsotillstånd. I sitt försvagade tillstånd kommer han inte att kunna överleva en hungerstrejk särskilt länge, men för honom verkar detta nu vara den sista utvägen.

Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter uppmanar nu, i sitt brev till statsministern och utrikesministern, Sveriges regering att intensifiera sina ansträngningar och att pröva alla möjliga vägar för att säkerställa Djalalis frigivning innan det är för sent.

Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter består av representanter från Kungl. Vetenskapsakademien, Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien, Svenska Akademien och Sveriges unga akademi.