Magnus Berggren: Organisk bioelektronik – den uppkopplade naturen

Datum: 2020-03-11

Tid: 18:00 - 19:00

Adress: Linköpings universitet

Lokal: Hus C, Lokal C1, Campus Valla, Linköping

På grund av den pågående spridningen av det nya coronaviruset är föreläsningen tyvärr stängd för allmänheten.

Organiska plaster och molekyler kan inte bara leda elektriska signaler utan kan också behandla biokemiska dito, såsom neurotransmittorer, vilket öppnar upp för möjligheten att bygga så kallad organisk bioelektronik som översätter biologins signaler till nollor och ettor, och tvärtom. Vi kan nu koppla samman nervsystemet, plantor och däggdjurens funktioner med traditionell kommunikationsteknologi. Detta gör vi i en förhoppning om att skapa nya teknologier och möjligheter för framtidens samhälle och sjukvård. Elektroniska plantor, artificiella synapser och den uppkopplade naturen är bara några exempel på nya möjligheter som nu utvecklas med fokus riktat mot epilepsi och Alzheimers sjukdom, ny energiteknologi baserat på material från skogen och självutvecklande datorer. 

Magnus Berggren är professor och föreståndare för Laboratoriet för Organisk Elektronik (LOE), med 125 medarbetare, vid Linköpings Universitet. Under drygt 25 år har han forskat kring att utnyttja organiska material i elektroniska tillämpningar och är en av pionjärerna inom tryckt elektronik och organisk bioelektronik. Magnus har startat ett tiotal företag och är ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien.


Detta evenemang kommer att filmas och senare publiceras på www.kva.se/video och Akademiens Youtube-kanal.

Vetenskapsakademien fotograferar och filmar under ett flertal av sina evenemang. Foto- och videomaterial kommer att behandlas av Akademien och lämnas till tredje part för bearbetning. Materialet kan också komma att användas i kommande kommunikation för att informera om Akademiens verksamhet i någon av Akademiens digitala och/eller tryckta kanaler. Om du inte samtycker till detta eller har frågor angående vår behandling av personuppgifter kan du kontakta oss per telefon 08-673 95 00, eller e-post kva@kva.se

Läs mer om hur Akademien behandlar dina personuppgifter

Kontakt

Peter Brandén
Programkoordinator
program@kva.se