Hudens lokala minne

Datum: 2024-04-19

Adress: Paradisgatan 2, Lund

Lokal: Palaestra

Hudens lokala minne

Crafoord Academy Lecture 2024 med Professor Liv Eidsmo, Köpenhamns universitet.

Huden utgör en aktiv immunologisk barriär mot omgivningen som skyddar oss mot återkommande infektioner och tumörer. Det krävs en intrikat balans av aktiverande och dämpande signaler mellan hudens och immunsystemets celler för att upprätthålla en frisk hud.  Hudens T celler bildar ett lokalt minne som skyddar oss mot återkommande infektioner men kan även orsaka lokala sjukdomsminnen som gör att sjukdomarna psoriasis och vitiligo återkommer på samma delar av huden efter effektiv behandling. Vid cancersjukdomar har behandlingar som aktiverar lokala T celler revolutionerat behandling av hudcancer orsakat av malignt melanom. Min forskning och föreläsning handlar om lokala sjukdomsminnen och om det är möjligt att få huden att glömma tidigare sjukdomar utan att förstöra hudens skydd mot infektioner och maligniteter.

Liv Eidsmo är professor i Translationell HudImmunologi och ledare för Leo Foundation Skin Immunology Research Center vid Köpenhamns universitet sedan 2021. Efter en avhandling på Karolinska Institutet gjorde hon en postdok vid universitetet i Melbourne, Australien. 2010-2021 ledde Eidsmo en forskargrupp på Karolinska Institutet parallelt med arbete som hudläkare.

Program >

Bild: Jakob Helbig

Detta evenemang är endast för inbjudna skolklasser.


När du anmäler dig till något av Vetenskapsakademiens evenemang kommer Akademien att behandla dina angivna personuppgifter för att planera och genomföra detta. Läs mer i Akademiens Integritetspolicy.

Vetenskapsakademien fotograferar och filmar under ett flertal av sina evenemang. Foto- och videomaterial kommer att behandlas av Akademien och lämnas till tredje part för bearbetning. Materialet kan också komma att användas i kommande kommunikation för att informera om Akademiens verksamhet i någon av Akademiens digitala och/eller tryckta kanaler. Om du inte samtycker till detta eller har frågor angående vår behandling av personuppgifter kan du kontakta oss per telefon 08-673 95 00, eller e-post gdpr@kva.se

Läs mer om hur Akademien behandlar dina personuppgifter

Kontakt: Peter Brandén
E-post: program@kva.se