Vetenskapsakademiens observatorium fyller 250 år

Den 20 september 2003 har man från observatoriet på Observatorie­kullen kunnat blicka ut över Stockholm och stjärnhimlen i 250 år. Sveriges äldsta fungerande observatorium firar i höst detta med jubileums­utställningen ”Huset närmast himlen”.

När observatoriet invigdes 1753 var det ett monument över den moderna vetenskapen. Under 230 år tjänade huset som institutionsbyggnad, först för Vetenskaps­akademiens astronomer, därefter för Stockholms högskolas geografiska institution. Sedan 1991 inryms ett vetenskapshistoriskt museum i huset, där man i de välbevarade 1700-talsmiljöerna kan se unika instrument och interiörer.

Observatoriet på kullen mitt i Stockholm är nu det äldsta fungerande observatoriet i Sverige och ett av de äldsta i Europa. På 250-årsdagen den 20 september öppnar vår jubileumsutställning ”Huset närmast himlen”, som tillsammans med en jubileumsskrift speglar vetenskap och vardag på Observatoriekullen från 1700-talet och fram till idag. Här kan man bekanta sig med byggnadens historia och miljöerna på och omkring observatoriekullen. Vi gör nedslag i historien och berättar om olika tiders vetenskaper och de personer som levt och verkat i huset. På jubileumsdagen är det också premiärvisning av det s.k. Klockrummet, där den gamla interiören nu rekonstrueras med äldre hantverksmetoder och originalmöbler.

Jubileumsdagen kommer att kantas av olika framträdanden. Ett specialskrivet musikverk av tonsättaren Rolf Enström kommer att uruppföras och en målning av konstnären Sam Westerholm överlämnas till observatoriet. Under hösten och vintern planeras en föreläsningsserie med anknytning till jubileet.

Utställningsperiod:
Jubileumsutställningen ”Huset närmast himlen” pågår 20/9 2003 – 25/4 2004.
Pressvisning:
Pressvisning av utställningen v. 38, andra tider enligt överens­kommelse. Vernissage av utställningen och Klockrummet på jubileumsdagen den 20/9 kl 13.

öppettider:
Söndagar kl 12–15. Kvällsöppet tisdagar och torsdagar, visning av museet kl. 18 och därefter observation av stjärnhimlen från kupolen vid klart väder. Visningar övriga tider kan beställas per telefon, 08-54548390. Besöksadress: Drottninggatan 120, Observatorielunden, Stockholm

Varmt välkomna!

Mer information

Observatoriemuseet