Begäran att frige fängslade akademiker

Med anledning av coronapandemin har Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter skickat brev till ledningarna för Iran, Bahrain, Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Vietnam med en uppmaning om att släppa ett antal fängslade akademiker. Det handlar bland annat om Ahmadreza Djalali, Narges Mohammadi, Kylie Moore-Gilbert och Fariba Adelkhah i Iran.

Iran har den senaste tiden släppt ett stort antal fångar i ett försök att få stopp på spridningen av det nya coronaviruset på de överfulla fängelserna. Samtidigt sitter många av de politiska fångarna fortfarande instängda och riskerar nu att bli smittade.

Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter har sedan tidigare bland annat engagerat sig i fallen med de fyra fängslade akademikerna i Iran. Ahmadreza Djalali är forskare vid Karolinska Institutet och svensk medborgare. Han fängslades vid ett besök i Iran 2016 och har därefter dömts till döden. Narges Mohammadi är en iransk ingenjör och fysiker som avtjänar ett 16-årigt fängelsestraff i Teheran, Kylie Moore-Gilbert är en australisk-brittisk statsvetare som arresterades när hon deltog i en konferens i Iran 2018 och Fariba Adelkhah är en fransk-iransk antropolog som sitter fängslad sedan sommaren 2019.

Kommittén påpekar bland annat att eftersom de hållits fängslade i många år under svåra förhållanden är de särskilt sårbara om de skulle smittas av coronaviruset och bli sjuka i Covid-19. Världshälsoorganisationen, WHO, och FN:s människorättsexperter har också uppmanat regeringarna att skyndsamt åtgärda problemen med överfulla fängelser och särskilt prioritera frisläppandet av fångar som sitter arresterade för brott som inte erkänts enligt internationell rätt.