Svante Pääbos bok blir en del av Vetenskapliga klassiker

Svante Pääbo tilldelades i år Nobelpriset i fysiologi eller medicin för sin kartläggning av Neandertalarnas arvsmassa och upptäckten av den tidigare okända Denisovamänniskan. Nu ges hans populärvetenskapliga debut ”Neandertalmänniskan” ut i ny utgåva som en del av Vetenskapliga klassiker.

Svante Pääbos bok NeandertalmänniskanI Neandertalmänniskan tar Svante Pääbo med läsaren på en spännande resa på jakt efter urgammalt DNA. Från undersökningar av fornegyptiska mumier i Uppsala till ett internationellt forskningsprojekt där författarens team lyckats rekonstruera neandertalarnas arvsmassa. Resultatet visar att neandertalarna, innan de dog ut för ungefär 30 000 år sedan, fick barn med våra förfäder.

Svante Pääbo berättar inte bara om sina fascinerande forskningsresultat utan skildrar även forskningens mänskliga dimensioner – hur samarbete och konkurrens kan leda till nya insikter men också till felsteg och motgångar.

Neandertalmänniskan är den åttonde boken i serien Vetenskapliga klassiker, som ges ut i samarbete med Fri Tanke förlag. Böckerna väljs ut av ett redaktionsråd och omfattar verk som haft stor betydelse för forskningens framsteg och allmänhetens förståelse av vetenskap, eller är biografier över personer som har haft en sådan betydelse.

Tidigare nyutgåvor i serien är Resan med Beagle av Charles Darwin, I människans skugga av Jane Goodall, Radioaktiva substanser av Marie Curie, Nils Celsius, Kyrkan och naturvetenskapen av Erik B. Karlsson och Eric Stempels, Vad är liv? av Erwin Schrödinger, Lusten att upptäcka av Richard Feynman samt Novum Organum av Francis Bacon.

Läs mer om böckerna och beställ på Fri Tankes webbplats