Solförmörkelse i nytt ljus

I sommar möts vetenskap och konst i samband med utställningen Stockholms kosmologi på Liljevalchs i Stockholm. Där ingår bland annat några bilder av solen och koronan från solförmörkelsen 1914, som ursprungligen togs med en kamera konstruerad av Vetenskapsakademien.

Vid solförmörkelsen 1914 byggde Vetenskapsakademien en kamera i Sollefteå som matades av en coelostat (en apparat där urverk vrider speglar så att samma del av himlen återges). Kameran som syns på bilden hade en fokallängd på hela 20 meter! Syftet var att få så detaljerade fotografier på stora glasplåtar av koronan som möjligt.

Göran Östlin, astronom, och Karl Grandin föreståndare vid Centrum för vetenskapshistoria, hanterar de gamla glasplåtarna.

Bilder av koronan

Efter att resultaten publicerats har de nu efter 110 år funnit en ny användning. Genom att göra cyanotypier (en gammal fotografisk tryckmetod) där specialbehandlat papper kopierar innehållet från de fotografiska glasplåtarna, skapas bilder av solen och koronan. Dessa har utförts av Göran Östlin, ledamot av Vetenskapsakademiens klass för astronomi och rymdvetenskaper, och konstnären Cecilia Ömalm på Akademiens innergård.

Ställs ut på Liljevalchs

Resultaten presenteras på utställningen Stockholms kosmologi på Liljevalchs mellan 14 juni och 18 augusti i sommar. Där kan även en av de fyra glasplåtarna beskådas.

Läs mer om utställningen

Konstnären Cecilia Ömalm gör så kallade cyanotypier på Vetenskapsakademiens innergård.