Särskild atmosfär på Lindau Nobel Laureate Meetings

För många av deltagarna är det en upplevelse för livet att få närvara vid Lindau Nobel Laureate Meetings. I år fick Rosanne Reitsema och Olof Elvstam från Sverige, tillsammans med runt 600 andra unga forskare från hela världen, möjlighet att träffa inte mindre än 39 Nobelpristagare.

Bild på Olof Elvstam och Rosanne Reitsema i Lindau.
Olof Elvstam och Rosanne Reitsema på plats i Lindau.

I våras stod glädjen högt i tak när Rosanne Reitsema och Olof Elvstam fick veta att de blivit utvalda att få åka ner till den lilla staden i södra Tyskland, vackert belägen på en ö vid Bodensjön, i sommar.

Rosanne berättar att hennes förväntningar sedan bara blivit större och större när hon läst på om vilka Nobelpristagare som skulle delta just i år, hur programmet var upplagt och vad tidigare deltagare tyckt. Nu är hon på plats och när vi har kontakt med henne och Olof på tisdagen har de redan hunnit samla på sig många intryck från de första dagarna.

Unik mötesplats

– Det har varit mer inspirerande, mer spännande och ännu mer roligt än jag kunde tänka mig. Nobelpristagarna ger så många spännande föreläsningar och det har funnits utrymme i programmet för att interagera med dem. Vi har diskuterat viktiga ämnen som diversitet inom vetenskapen, användningen av GMO i Europa och vilken roll nya tekniker som AI och Chat GPT kan spela till exempel, berättar Rosanne, forskare från Örebro universitet.

Sedan många år tillbaka förvandlas Lindau en vecka varje sommar till en unik mötesplats där unga forskare får en chans att träffa och lyssna till tidigare Nobelpristagare. I år är fokus på fysiologi och medicin och sammanlagt elva av deltagarna kommer från Sverige. Bland de deltagande Nobelpristagarna märks bland annat Emmanuelle Charpentier, Frances H. Arnold, Morten Meldal, Charles M. Rice och Edvard I. Moser med flera.

Uppslag till forskning

Olof Elvstam, ST-läkare på infektionskliniken i Växjö och forskare vid Lunds universitet gör just nu ett postdokprojekt vid Köpenhamns universitet. Även han är mer än nöjd med första delen av veckan.

– Det har varit intensivt och innehållsrikt. Vi har fått många olika exempel på hur ett liv inom vetenskapen kan se ut och under vilka omständigheter stora upptäckter kan göras. Bland det roligaste och mest inspirerande har varit att träffa och prata med andra unga forskare från överallt i världen och diskutera projekt och idéer.

Olof Elvstam säger att han hoppas åka ifrån veckan med några bra uppslag till ny forskning. Men kanske även kunna lägga grunden till ett framtida samarbete. Detsamma gäller Rosanne Reitsema som särskilt uppskattat den fina stämningen i Lindau.

– Alla unga forskare och pristagare är så lätta att prata med, möta och lära känna. Tillsammans har de skapat en atmosfär där viktiga ämnen kan adresseras samtidigt som vi unga forskare får lära oss om banbrytande arbeten.

FAKTA/Lindau

Kungl. Vetenskapsakademien föreslår tillsammans med Ragnar Söderbergs stiftelse vilka unga studenter, doktorander och postdoktorer, högst 35 år gamla, som kan bli aktuella för att åka till Lindau. Det är sedan Lindau Review Panel som fattar det slutgiltiga beslutet. Ragnar Söderbergs stiftelse står även för finansieringen för de svenska deltagarna. Årets Lindau Nobel Meeting, 25-30 juni, är det 72:a i ordningen. Det var 1951 som läkarna Franz Karl Hein och Gustav Wilhelm Parade presenterade idén för greve Lennart Bernadotte av Wisborg på närbelägna Mainau-ön. Sedan dess har arrangemanget anordnats årligen.