Presskonferens med Nobelpristagare i fysik och kemi samt ekonomipristagare

Kungl. Vetenskapsakademien inleder Nobelveckan med en presskonferens med årets Nobelpristagare i fysik och kemi samt ekonomipristagarna. I samband med detta ges även möjlighet att göra enskilda intervjuer med pristagarna.

Senast pristagarna höll en presskonferens på plats på Vetenskapsakademien var 2019. Foto: Markus Marcetic

Presskonferensen på Vetenskapsakademien är en tradition sedan många år tillbaka. De senaste två åren har den dock haft ett digitalt format eftersom pristagarna inte kunde komma till Stockholm. Nu kommer vi att kunna ha dem på plats på Vetenskapsakademien igen och kan därmed erbjuda media ett unikt tillfälle att få träffa dem och ställa frågor.

Det är 2022 års pristagare till de priser som delas ut av Vetenskapsakademien som kommer att delta – fysik, kemi och ekonomi. I år handlar det om upptäckter om kvantmekanikens kraft men också om hur molekyler kan byggas med hjälp av klickkemi och forskning som hjälper oss att förstå vilken roll banker spelar för ekonomin. Du kan läsa mer om priserna och pristagarna här på vår webbplats (se nedan). Pristagarna är, i fysik, Alain Aspect, John F. Clauser och Anton Zeilinger, i kemi, Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal och K. Barry Sharpless, samt i ekonomi, Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond och Philip H. Dybvig.

Ange om du önskar göra enskilda intervjuer med någon/några av pristagarna när du anmäler dig. Observera att intervjutiden är begränsad och kommer att erbjudas i mån av tid. Du bör även meddela om du behöver plats för att filma med kamera på stativ.

Välkommen!

Dag och tid: Onsdag 7 december
Presskonferens: 9.30-10.00
Enskilda intervjuer: 10.00-11.00
Plats: Sessionssalen, Kungl. Vetenskapsakademien, Lilla Frescativägen 4 A, Stockholm

Föranmälan för att delta på plats är obligatorisk. Press-id eller enskild överenskommelse med pressansvarig krävs för att komma in. Om du endast vill följa direktsändningen på www.kva.se ska du dock inte registrera dig.

Här anmäler du dig till presskonferensen

Presskontakt:
Eva Nevelius, pressansvarig vid Vetenskapsakademien
eva.nevelius@kva.se
070-878 67 63