Pressinbjudan: Offentliggöranden av Nobelprisen i fysik och kemi samt Ekonomipriset 2021

Årets Nobelpris i fysik och kemi samt Ekonomipriset offentliggörs i början av oktober på Kungl. Vetenskapsakademien. På grund av gällande restriktioner kommer vi inte att kunna ta emot lika många medierepresentanter på plats som ett vanligt år. Men det kommer även att vara möjligt att följa presskonferensen digitalt och göra intervjuer via telefon eller länk.

Presskonferenserna är endast öppna för journalister och fotografer som bevakar årets pris. Observera att ansökan i förväg och beviljad ackreditering är obligatorisk. Du som ska vara på plats behöver:

  • giltig presslegitimation (eller enskild överenskommelse med pressansvarig i förväg), 
  • ha ett EU Digital Covid Certificate eller motsvarande som visar att du har tagit två doser vaccin (sista dosen för minst två veckor sedan),
  • vara helt symtomfri. 

På grund av den pågående pandemin har vi endast möjlighet att ta emot ett mindre antal journalister och kameror på plats, dock förhoppningsvis något fler än föregående år. Vi kommer att tillämpa fysisk distans för att det ska vara så säkert som möjligt för alla närvarande. Platser kommer att vara utmärkta i förväg.

Observera att du inte kan räkna med att få komma till presskonferensen innan du har fått ett personligt svar av pressansvarig. Alla kommer inte heller att kunna vara på plats inne i själva Sessionssalen där offentliggörandena sker, utan platser erbjuds liksom tidigare år även i angränsande rum med möjlighet att följa det som händer via livestreaming. Presslegitimation och vaccinpass visas upp vid ankomst.

Vi reserverar oss för att restriktionerna kan ändras före 5 oktober. De som ackrediterats kommer att informeras om eventuella förändringar så snart som möjligt. 

Ansökan sker per e-post till pressansvarig: eva.nevelius@kva.se. I din ansökan bör du ange:

  • namn,
  • telefonnummer,
  • vilken/vilka presskonferenser du vill delta på
  • om du önskar en plats för att filma med kamera på stativ och/eller
  • vill göra en enskild intervju med en expert direkt efter offentliggörandet.

Om du ansöker för mer än en person, notera särskilt önskemål om vilka som behöver vara på plats inne i Sessionssalen.

Plats: Sessionssalen, Kungl. Vetenskapsakademien, Lilla Frescativägen 4A, Stockholm.

Datum för årets offentliggöranden

Nobelpriset i fysik – Tisdag 5 oktober, tidigast klockan 11.45. Sista datum för att ansöka om ackreditering är 28 september.

Nobelpriset i kemi – Onsdag 6 oktober, tidigast klockan 11.45. Sista datum för att ansöka om ackreditering är 29 september.

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne – Måndag 11 oktober, tidigast klockan 11.45. Sista datum för att ansöka om ackreditering är 4 oktober.

Delta på distans

Samtliga presskonferenser kommer att sändas live på www.kva.se och www.nobelprize.org (ingen registrering krävs). Det finns även en sändning på Youtube som går att dela och bädda in. För dem som följer presskonferenserna på distans är det möjligt att i förväg boka en intervju via länk eller telefon med en expert direkt efter offentliggörandena. Kontakta pressansvarig direkt om du har några särskilda önskemål eller vill boka en expertintervju per länk eller telefon. Tänk på att detta bör göras i god tid före presskonferenserna.

Information om övriga Nobelpris finns på nobelprize.org 

Vid frågor, kontakta Eva Nevelius, pressansvarig, Kungl. Vetenskapsakademien, eva.nevelius@kva.se eller 070-878 67 63.