Oroande nyheter om Ahmadreza Djalali

I ett nytt brev uppmanar Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter återigen Irans högsta ledning att omedelbart frige forskaren Ahmadreza Djalali, efter att det i veckan kommit oroande uppgifter om att Iran planerar att verkställa avrättningen inom kort.

Den i Sverige bosatta forskaren Ahmadreza Djalali greps av polisen i Iran för 4,5 år sedan. Han befann sig då på en föreläsningsturné i landet för att tala om sitt forskningsområde, katastrofmedicin. Året efter, den 21 oktober 2017, dömdes han till döden för bland annat spioneri i en rättegång som av människorättsorganisationer beskrivs som mycket bristfällig och helt utan rättssäkerhet.

Sedan dess har Djalali suttit fängslad under mycket svåra omständigheter och hans hälsa har kraftigt försämrats. Under den senaste veckan har det kommit nya oroande uppgifter om att Iran planerar att verkställa avrättningen inom kort.

Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter har länge engagerat sig i Djalalis fall och har i samarbete med internationella organisationer uppmanat Irans ledning att frige Djalali. Under gårdagen skickade kommittén återigen brev till högsta ledningen i Iran med budskapet: Frige Djalali.

Läs mer om kommittén för mänskliga rättigheter