European Academies Science Advisory Council (EASAC) publicerar i dag en omfattande rapport om alternativ till kött. Medan EU funderar på en ny proteinstrategi för att stärka hållbara livsmedelssystem redogör rapporten för det snabbt växande utbudet av köttalternativ, allt från odlat kött, växtbaserade och insektsbaserade proteiner till proteiner framställda med mikrobiell fermentering.

För beslutsfattare inom unionen kan rapporten fungera som en vetenskapligt baserad färdplan för att balansera klimatåtaganden, folkhälsa och livsmedelssystemets hållbarhet. EASAC konstaterar dock att politiska ramverk och avsiktsförklaringar än så länge ligger långt efter den vetenskapliga och tekniska utvecklingen inom området.
– EU måste agera nu om man vill ligga i framkant i skiftet från en proteinkälla till en annan, säkerställa livsmedelssäkerheten och uppnå sina klimat- och biodiversitetsmål. Man bör skapa en politik som stöder innovation när det gäller köttalternativ och samtidigt säkerställer livsmedelssäkerhet och konsumentskydd, säger professor Bert Rima, ordförande för arbetsgruppen som består av experter utsedda av europeiska vetenskapsakademier.
– Framtida generationer européer kommer sannolikt att växa upp med mindre kött på tallrikarna – och det kan vara både nödvändigt och fördelaktigt. Rapporten ger vägledning för att uppmuntra människor att äta mindre kött och göra bättre val.
Miljövinster
Analysen visar att flera köttalternativ har ett lägre miljöavtryck än konventionellt kött, att insekter och mikrobiell fermentering är effektiva proteinkällor med minimal miljöpåverkan när man använder hållbara råvaror, och att odlat kött potentiellt kan erbjuda hållbarhetsfördelar om processen drivs av förnybar energi.
Hälsa och näring
Alternativ kan bidra till en balanserad kost, men alla är inte likvärdiga: vissa processade växtbaserade produkter kan innehålla för mycket salt och mättat fett. Mer data behövs om de långsiktiga effekterna av nyare produkter som odlat kött och precisionsfermenterade proteiner.
Konsumenternas acceptans
Naturlighet, smak, prisvärdhet och tydlig märkning är fortfarande avgörande för konsumenternas förtroende. Yngre befolkningsgrupper i städerna är mer öppna för alternativ, särskilt de som är bekymrade över djurens välbefinnande och klimatförändringarna.
– Konsumenternas förtroende kan lätt förloras – särskilt om produkterna är överreklamerade eller har vilseledande märkning, varnar Hanna Tuomisto, professor i hållbara livsmedelssystem och medförfattare till rapporten. Vi behöver fullständig transparens, inte bara när det gäller ingredienserna, utan också när det gäller miljöpåverkan och tillverkningsprocess.
Innovation behöver stöd
Fermentering och odlat kött har stor potential, men det finns hinder i form av kostnader och möjlighet att skala upp produktionen. Strategisk offentlig finansiering och tydlighet från politiskt håll behövs för att driva på en säker och hållbar innovation.
Sex brådskande uppmaningar till beslutsfattare
- Öka transparensen och inför tydliga, obligatoriska normer för märkning av näringsinnehåll, bearbetning och miljöavtryck.
- Upprätta tydliga riktlinjer och regelverk för att styra vilka tillsatser som är lämpliga i växtbaserade och mikrobiella proteinprodukter.
- Förbättra standarderna för miljömässig hållbarhet, dvs. jämförbarhet i livscykelanalyser, användning av förnybar energi, industriella och jordbruksrelaterade sidoeffekter.
- Stärka konsumenternas medvetenhet med evidensbaserade rekommendationer om att integrera köttalternativ i en balanserad kost och genom att bekämpa felaktig information.
- Skapa ett ramverk för innovation genom att investera i forskning och utveckling, särskilt för säkra och skalbara alternativ som mikrobiellt och odlat kött, och genom att hjälpa boskapsuppfödare att anpassa sig till förändrade marknader för köttalternativ och alternativa proteiner.
- Beakta etiska och samhälleliga frågeställningar, som olika behov av kost och diet, kultur, traditioner och ekonomiska förhållanden. Uppmärksamhet måste också ägnas åt etiska överväganden inom insektsodling och etiska frågor som väcks av odlat kött som är beroende av djurceller.
En vändpunkt för europeisk politik
– Europa har verktygen och innovationskraften för att ta ledningen globalt. Men vi behöver mer än bara tekniska lösningar. Den sociala och politiska utformningen av övergången till hållbara proteiner kommer att avgöra hur framgångsrik den blir. Utan samordnade åtgärder riskerar vi att förlora både miljövinster och allmänhetens förtroende, säger Hanna Tuomisto.
Läs rapporten i sin helhet på engelska
Läs det engelska pressmeddelandet i sin helhet och hitta kontaktpersoner
FAKTA/EASAC
EASAC (European Academies’ Science Advisory Council) har skapats av de nationella vetenskapsakademierna i EU:s medlemsstater, Norge, Schweiz och Storbritannien. Genom EASAC samarbetar akademierna för att ge oberoende, sakkunniga, evidensbaserade råd om de vetenskapliga aspekterna av EU:s politik till dem som utformar eller påverkar politiken inom EU:s institutioner.
www.easac.eu