En illustration av sammanflätade kvanttillstånd inför offentliggörandet av Nobelpriset i fysik 2022 blir nu frimärke i Tyskland. Bakom illustrationen finns Johan Jarnestad som i många år arbetat tillsammans med priskommittéerna vid Vetenskapsakademien för att bildsätta årets priser.


Hur gick det här till?
– Jag blev helt plötsligt kontaktad av en person på tyska finansministeriet som ansvarar för frimärksproduktionen i Tyskland. Där är frimärken en stor sak som planeras noggrant. Så när han kontaktar mig har det redan pågått en jättelång process där man haft ett antal olika alternativ som ställts mot varandra. Målet är att ta fram ett jubileumsfrimärke för att högtidlighålla FN:s internationella år för kvantvetenskap och kvantteknologi. Man har då plockat in min illustration som en kandidat. Först när de var färdiga och hade bestämt sig kontaktade de mig.
– Jag blev superglad förstås. Det var jätteroligt eftersom jag själv har samlat på frimärken. Men det är också väldigt roligt att se att Nobelillustrationerna har den räckvidden att de kan återanvändas och fungerar även i andra sammanhang.
Och hur blev själva bilden till?
– Jag jobbar nära med priskommittéerna inför offentliggörandet för att illustrera det skriftliga material som tas fram. Många av illustrationerna kan vi prata väldigt konkret om, men sedan ska det också göras en mer allmän bild som ska illustrera priset i sin helhet. Den är ofta min utmaning att få till. Man får försöka tänka fritt och skissa mycket, testa alla galna infall och slänga dem lika fort.
– Just när det gällde den här bilden hade jag tillsammans med ledamöterna i Nobelkommittén i fysik lekt med lite olika koncept. Ingenting fungerade riktigt och då uppstod en lucka där vi inte visste vart vi skulle. Efter en del funderande satt jag sent en kväll och gjorde den här bilden, och vi enades sedan om att den fungerade.
– Även om det är jag som ritar så stöder man sig på den ackumulerade kunskapen i rummet. I slutänden är det ett grupparbete och det är då det blir som bäst. Så det här är också ett gott betyg åt det gemensamma arbetet med illustrationer som har gjorts vid Vetenskapsakademien genom åren. De färdiga bilderna, som har visat sig uppskattas av många, är summan av den processen och det arbetet.
Jag har förstått att du har en förkärlek för frimärken sedan gammalt. Eller hur?
– Ja, absolut. Jag älskar frimärken. Det har förmodligen även i hög grad påverkat mig i mitt yrkesval. När man jobbar med infografik så handlar det mycket om att överföra information på en mycket liten yta. Och det är det som är så fascinerande med frimärken, de är så små men bär ändå på väldigt mycket information.
– Jag började samla frimärken när jag var i femårsåldern. Att få göra ett eget frimärke är verkligen en dröm som går i uppfyllelse. Det är härligt att få uppleva det.
Vad händer nu då?
– Frimärket trycks i fyra miljoner exemplar och kommer ut i början av juni. Så nu sitter jag bara och väntar på att få den allra första rullen skickad till mig så att jag får ta mitt eget frimärke och sätta in det i min samling.
