Magnus Berggren vald till ny vice preses

Magnus Berggren, Linköpings universitet, har valts till ny vice preses (vice ordförande) för Vetenskapsakademien. Han tar samtidigt över rollen som ordförande för kommittén för forskningspolitiska frågor. Hur grundforskningen kan spela en roll som motor för entreprenörskap och samhällsutveckling är en av de frågor han brinner för.

Magnus Berggren har varit ledamot av Vetenskapsakademien sedan 2011. Han är professor i organisk elektronik vid Linköpings universitet där han bland annat är en av pionjärerna bakom forskningen om papperselektronik och elektronik i växter som rönt stor uppmärksamhet på senare år.

Men han har också ett intresse för entreprenörskap och har varit med och startat flera företag. Och det är kombinationen grundforskning och möjligheten att kommersialisera nya upptäckter som han tycker är särskilt spännande.

– Ett litet land som Sverige har en unik möjlighet att lyfta fram den grundläggande vetenskapen och göra det till sin absoluta styrka. Vi ser ibland på grundforskningen endast som en god gärning men det är faktiskt också en av de absolut viktigaste anledningarna till att vi som land attraherar mycket investeringskapital.

Vetenskapsakademien kan som oberoende aktör spela en viktig roll genom att visa på forskningen som en hörnsten i samhället. För det är något som behöver upprepas om och om igen, enligt Magnus Berggren.

 

Magnus Berggren. Foto: Thor Balkhed
Börjar man slarva med utbildning och forskning så går det väldigt snabbt utför.

– Forskning och kunskap är ingenting som ramlar ner från himlen utan det bygger på att ett samhälle bejakar det faktum att man behöver forskare för att göra världen bättre. Börjar man slarva med utbildning och forskning så går det väldigt snabbt utför. Och om vi inte fortsätter att påpeka det, så är risken stor att man vill göra något annat för pengarna eftersom forskning som regel tar betydligt längre tid på sig för att nå resultat än annan verksamhet.

Stor utmaning

Posten som vice preses känns som en stor utmaning som han är glad och hedrad över att nu få axla. En förhoppning han har är att Vetenskapsakademien ska kunna jobba på flera olika plan, vara verksam och synas, och ibland även våga vara lite provocerande. Den pågående pandemin kan göra att fler får upp ögonen för forskningens betydelse för mänskligheten.

– Ur en synvinkel kan forskningen inte vara i ett bättre läge än nu. Det är faktiskt biokemisk forskning och vår förmåga att snabbt ta fram vaccin som räddar världen just nu. Och det måste vi tala om på ett bra sätt och förklara hur det ligger till.

Något av det han uppskattat mest med Akademien är utbytet med forskare från olika discipliner. Här ges många tillfällen till intressanta diskussioner med andra, och det är mer som förenar än som skiljer ledamöterna åt.

– Hungern och kampen för forskningen finns inom alla våra områden.

FAKTA Magnus Berggren

Ålder: 52
Familj: hustru och fyra barn
Intressen: windsurfing och elgitarr
Senast lästa bok: Kallocain av Karin Boye
Vetenskaplig förebild: ingenjör Waldemar Jungner och hans arbete med laddningsbara batterier

Vill du veta mer om Magnus Berggrens egen forskning? Se hans Akademiföreläsning Organisk bioelektronik –  den uppkopplade naturen.

Vetenskapsakademien har en preses (ordförande) och sammanlagt tre vice presides. Magnus Berggren valdes som ny andre vice preses vid Akademiens sammankomst 12 maj. Han efterträder Hans Ellegren på posten. Samtidigt omvaldes Dan Larhammar som preses, Lars Bergström som förste vice preses och Kerstin Sahlin som tredje vice preses.