Kungl. Vetenskapsakademien säljer Observatoriemuseet till Stockholms stad

Observatoriemuseet i Stockholm har varit stängt för besökare sedan 2014. Vetenskapsakademien kommer nu att sälja fastigheten till Stockholms stad, som planerar att öppna museiverksamheten igen.

Observatoriemuseet. Foto: Kungl. Vetenskapsakademien

När observatoriet invigdes 1753 var det ett monument över den moderna vetenskapen. Under 230 år var huset en institutionsbyggnad, först för Vetenskapsakademiens astronomer, därefter för Stockholms högskolas geografiska institution. 1991 öppnade ett vetenskapshistoriskt museum i huset, där man i de välbevarade 1700-talsmiljöerna kunde se unika instrument och interiörer. Vid årsskiftet 2013 tvingades museet dessvärre stänga på grund av att verksamheten blev för kostsam att driva.

Därför är det glädjande att kunna berätta att observatoriet tas över av Stockholms stad. Vetenskapsakademiens styrelse har inlett förhandlingar om en försäljning till Sisab, Skolfastigheter i Stockholm AB, ett kommunalt bolag som äger och förvaltar merparten av Stockholms förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Vid allmän sammankomst i går, den 21 februari, togs ett beslut om att godkänna försäljningen. Parterna är nu redo att förhandla fram ett överlåtelseavtal.

–  Vi är glada att äntligen ha hittat en lösning som med största sannolikhet innebär att Observatoriemuseet blir tillgängligt igen. Vetenskapsakademien har inte haft resurser att driva museiverksamhet och då känns det bra att Observatoriet tas över av staden, säger Göran K. Hansson, ständig sekreterare, Kungl. Vetenskapsakademien.

Under de åren som museet har varit stängt har delar av lokalen hyrts ut.

Stockholms stad har i förhandlingen om att överta fastigheten presenterat planer som, förutom att återuppta museiverksamheten, innebär att skapa ett aktivt center för lärande och engagemang i skolans verksamhet.

Kontakt

Jessica Balksjö Nannini,
pressansvarig, Kungl. Vetenskapsakademien
jessica.balksjo@kva.se, +46 70 673 96 50