Göran Gustafssonprisen 2019: Tre miljoner mer till yngre forskare

I år höjs anslagen för Göran Gustafssonprisen, ett av Sveriges mest eftertraktade priser för yngre forskare, med sammanlagt tre miljoner kronor. Allt från DNA-origami till forskning om hur planeter blir till uppmärksammas när fem svenska forskare från Lund, Umeå och Stockholm får dela på nästan 27 miljoner kronor.

Göran Gustafssonprisen går till forskning inom områdena matematik, fysik, kemi, molekylär biologi och medicin. Det är landets universitet och högskolor som nominerar forskare som är högst 45 år gamla. Kungl. Vetenskapsakademien granskar förslagen och pristagarna utses därefter av Göran Gustafssons Stiftelse för naturvetenskaplig och medicinsk forskning. De fem forskarna får i år vardera 5,1 miljoner kronor i anslag, fördelat på tre år, och ett personligt pris på 250 000 kronor.

 – Göran Gustafssonprisen har i snart 30 års tid gjort det möjligt för framstående yngre forskare att bygga upp sin forskning i Sverige. Det har betytt, och betyder, oerhört mycket att de får den chansen och Vetenskapsakademien är glad åt att kunna vara en del av processen, säger Kungl. Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Göran K Hansson. 

I år har stiftelsen även valt en ny ordförande, den tidigare astronauten Christer Fuglesang, en av Vetenskapsakademiens ledamöter.

– Jag brinner för all forskning men framför allt naturvetenskaplig. Det är därför väldigt roligt att få vara med i Göran Gustafssons Stiftelse för naturvetenskaplig och medicinsk forskning. Stiftelsen gör ett fantastiskt arbete genom att ge ordentliga stipendier till yngre forskare och därmed ge dem möjligheter att jobba tämligen obundet inom sina områden under några år, säger Christer Fuglesang.

2019 års pristagare

Priset i matematik går till Petter Brändén, KTH i Stockholm ”för sitt banbrytande arbete med att skapa en teori för positivitet hos polynom i flera variabler, med viktiga tillämpningar inom algebra, kombinatorik och sannolikhetskalkyl”.

Kontakt: Petter Brändén
pbranden@kth.se
073-550 48 40

Priset i fysik går till Anders Johansen, Lunds universitet, ”för sin banbrytande forskning om planeters bildande och utveckling i närheten av unga stjärnor”.

Kontakt: Anders Johansen
anders@astro.lu.se
073-684 96 98

Priset i kemi går till Björn Högberg, Karolinska Institutet, ”för utveckling av nya metoder och tillämpningar inom DNA-origami”.

Kontakt: Björn Högberg
bjorn.hogberg@ki.se
08-524 870 36

Priset i molekylär biologi går till Yaowen Wu, Umeå universitet ”för sina innovativa molekylära studier av intracellulär transport och autofagi”.

Kontakt: Yaowen Wu
yaowen.wu@umu.se
090-786 55 31

Priset i medicin går till Kristian Pietras, Lunds universitet, ”för sin genombrytande analys av den cancerassocierade mikromiljön och dess roll i tumörutveckling”.

Kontakt: Kristian Pietras
kristian.pietras@med.lu.se
070-920 97 09

Läs en populärvetenskaplig presentation av pristagarnas forskning

FAKTA/Göran Gustafssonprisen

Göran Gustafssonprisen har funnits sedan 1991 och bakom priset finns Göran Gustafssons Stiftelse för naturvetenskaplig och medicinsk forskning. Stiftelsen förvaltar i dag ett kapital om cirka 1,7 miljarder kronor. Den tillkom 1989 efter en donation av entreprenören och affärsmannen Göran Gustafsson (1919–2003). Göran Gustafsson kom från en liten by utanför Gällivare och gjorde sig en förmögenhet främst genom fastighetsaffärer. Han var på många sätt en föregångare som månade om naturen, bekymrade sig för miljöförstöring och ville ge tillbaka till samhället.

Presskontakt:
Eva Nevelius
Pressansvarig vid Kungl. Vetenskapsakademien
070-878 67 63
eva.nevelius@kva.se

Pressbilder:
Klicka på bilderna i topp för att ladda ned dem högupplösta.