EASAC: Europa måste lära sig leva med skogsbränder

Risken för skogsbränder ökar allt mer i Europa. Efter de våldsamma bränderna i Los Angeles i början av året har fler fått upp ögonen för vikten av en god beredskap. Men vetenskapsakademierna runt om i Europa menar nu att man även måste börja arbeta mer förebyggande.

Bränderna i Los Angeles i början av 2025.
Vid bränderna i Los Angeles i början av 2025 uppskattar man det nu till att värden på mellan 75 och 135 miljarder dollar gick upp i rök på två veckor.

Forskarnas budskap är tydligt. Vi kommer att bli tvungna att leva med bränder och anpassa samhället för att minska riskerna. För det är inte alls bara i USA som bränder kan orsaka enorm ödeläggelse.

– Mer än dubbelt så många urbana områden i Europa riskerar att drabbas av stora bränder jämfört med Nordamerika och Asien. Redan idag brinner ungefär en halv miljon hektar årligen, ett område nästan dubbelt så stort som Luxemburg, säger Thomas Elmqvist, professor vid Stockholm Resilience Center.

Längre torrperioder

Han är även ansvarig för arbetet med miljöfrågor vid EASAC (European Academies’ Science Advisory Council) som i dag släpper en ny rapport med ett antal direkta uppmaningar till beslutsfattarna. Det handlar bland annat om att få ned koldioxidutsläppen.

– Klimatförändringarna gör att det blir längre och längre torrperioder i många regioner. Då ökar brännbarheten och oavsett om det är en blixt som slår ner eller om en människa slarvar med elden så kan det leda till gigantiska bränder. Det har vi exempel på från Grekland, Spanien och Portugal till exempel, berättar han.

Förändrat landskap

En annan starkt bidragande orsak är förändringar i landskapet på senare år, bland annat att jordbruksmark växer igen. Men även hur vi bedriver skogsbruk, till exempel i Sverige, med stora områden med ett och samma trädslag och träd som är ungefär lika gamla.

– Inget område i Europa kommer att klara sig helt från bränder, inte ens på våra breddgrader. Får vi långa torrperioder så ökar risken dramatiskt.

Mer vatten i landskapet

Ett av forskarnas råd är att återställa våtmarker så att man får mer vatten i landskapet. Men också att se över skötseln så att landskapet blir mer mosaikartat med större biodiversitet.

– Om man inte gör något för att reducera framtida risker och arbeta mer förebyggande så kan man bli överväldigad. Det blir bränder med en sådan storlek och intensitet att vi inte kommer att klara av det, säger han och menar att det behövs en ökad medvetenhet på alla nivåer i samhället, från beslutsfattare till gemene man.

Det senare kan handla om att fundera över allt från hur växtligheten ser ut i närområdet, till att inte slarva med engångsgrillen. För ett faktum är att de flesta stora skogsbränder orsakas av människor.

Läs mer på EASAC:s webbplats

Kontakt sakkunnig:

Thomas Elmqvist, professor i naturresurshushållning vid Stockholm Resilience Center
thomas.elmqvist@su.se
070-526 48 06

Kontakt press:

Eva Nevelius, pressansvarig vid Vetenskapsakademien
eva.nevelius@kva.se
070-878 67 63

FAKTA/EASAC

EASAC (European Academies’ Science Advisory Council) har skapats av de nationella vetenskapsakademierna i EU:s medlemsstater, Norge, Schweiz och Storbritannien. Genom EASAC samarbetar akademierna för att ge oberoende, sakkunniga, evidensbaserade råd om de vetenskapliga aspekterna av EU:s politik till dem som utformar eller påverkar politiken inom EU:s institutioner.
www.easac.eu