Digital presskonferens med Nobel- och ekonomipristagare

Under Nobelveckan, onsdag 9 december kl. 16.00, kommer Kungl. Vetenskapsakademien att anordna en digital presskonferens med tre av årets pristagare i fysik, kemi och ekonomi. Pristagarna kommer att sitta med via videolänk.

Det är tradition att Kungl. Vetenskapsakademien anordnar en presskonferens med Nobelpristagarna i fysik och kemi samt Ekonomipristagarna under Nobelveckan. På grund av pandemin kan pristagarna i år inte komma till Stockholm. Därför planerar Akademien istället för en digital presskonferens där några av pristagarna kommer att delta via videolänk från sina respektive hemländer.

En pristagare från respektive prisområde kommer att delta: Andrea Ghez i fysik, Emmanuelle Charpentier i kemi och Paul Milgrom i ekonomi. Samtalet kommer att ledas av Göran K. Hansson, ständig sekreterare vid Kungl. Vetenskapsakademien.

Presskonferensen kommer att direktsändas på Youtube och på Kung. Vetenskapsakademiens webbplats. Alla som vill kan följa direktsändningen live utan föranmälan. Det kommer också att vara möjligt att bädda in sändningen på andra plattformar. All information kommer att finnas på www.kva.se i förväg. Vi räknar med att presskonferensen kommer att ta ungefär en halvtimme.

Ett begränsat antal journalister kommer att ges möjlighet att delta digitalt via Zoom från sina hemmaredaktioner. Om du är intresserad av att vara med och ställa frågor till någon av pristagarna, gör en intresseanmälan till pressnobel@kva.se senast 30 november. Vi behöver få information om vilken redaktion du representerar, dina kontaktuppgifter, samt vilken pristagare/vilka pristagare du i första hand vill ställa frågor till. Pressansvariga Eva Nevelius kommer därefter att ta kontakt via e-post med de journalister som ges möjlighet att ställa frågor i direktsändning.

I mån av tid kan det även finnas möjlighet till individuella intervjuer med pristagare via Zoom när den direktsända delen av presskonferensen är avslutad. Ange i intresseanmälan om du skulle vara intresserad av en sådan intervju.

Presskontakt:
Eva Nevelius
eva.nevelius@kva.se
070-878 67 63