Presskonferens med Nobel- och ekonomipristagare

Under Nobelveckan, måndag 6 december kl. 16.00, kommer Kungl. Vetenskapsakademien att anordna en digital presskonferens med tre av årets pristagare i fysik, kemi och ekonomi. Pristagarna kommer att sitta med via videolänk.

Det är tradition att Kungl. Vetenskapsakademien anordnar en presskonferens med Nobelpristagarna i fysik och kemi samt Ekonomipristagarna under Nobelveckan. På grund av pandemin kommer pristagarna i år inte att komma till Stockholm. Därför planerar Akademien istället för en digital presskonferens där några av pristagarna kommer att delta via videolänk från sina respektive hemländer.

En pristagare från respektive prisområde kommer att delta: Klaus Hasselmann i fysik, David W. C. MacMillan i kemi och Guido W. Imbens i ekonomi. Samtalet kommer att ledas av Göran K. Hansson, ständig sekreterare vid Kungl. Vetenskapsakademien.

Presskonferensen kommer att direktsändas på Youtube och på Kungl. Vetenskapsakademiens webbplats, www.kva.se. Alla som vill kan följa direktsändningen live utan föranmälan. Det kommer också att vara möjligt att bädda in sändningen på andra plattformar. Vi räknar med att den direktsända delen av presskonferensen kommer att ta ungefär en halvtimme.

Ett begränsat antal journalister kommer att ges möjlighet att delta på plats på Vetenskapsakademien, Lilla Frescativägen 4A, Stockholm. För att kunna delta behöver du ett covidbevis (EU Digital Covid Certificate eller motsvarande) som visar att du har tagit två doser vaccin och en giltig presslegitimation. Det är också möjligt att delta digitalt via Zoom.

Om du är intresserad av att vara med (antingen fysiskt på plats eller digitalt), gör en intresseanmälan till eva.nevelius@kva.se senast 1 december. Vi behöver få information om vilken redaktion du representerar och dina kontaktuppgifter. Vi vill också veta om du önskar ställa frågor till någon/några av pristagarna. Pressansvariga Eva Nevelius kommer därefter att ta kontakt via e-post med de journalister som ges möjlighet att ställa frågor i direktsändning.

I mån av tid kan det även finnas möjlighet till individuella intervjuer med pristagare via Zoom när den direktsända delen av presskonferensen är avslutad. Ange i intresseanmälan om du skulle vara intresserad av en sådan intervju.

Presskontakt:
Eva Nevelius
eva.nevelius@kva.se
070-878 67 63