Carl Folke vill sprida hopp i sommarprat

25 juli sommarpratar Carl Folke, föreståndare för Beijerinstitutet vid Kungl. Vetenskapsakademien, i P1. Sommarpratet tänker han ägna åt att beskriva den omställning som vi nu är mitt uppe i, och som han själv varit en del av att driva fram. Till hösten kliver han av chefskapet men engagemanget för frågorna finns kvar.

Carl Folke. Foto: Mattias Ahlm
Carl Folke. Foto: Mattias Ahlm

Vi når Carl Folke i färd med att ta ut en lycklig hundvalp på promenad vid sommarstugan. Ända sedan 1980-talet har han som ekolog och ekonom drivit på för en hållbar utveckling. På den tiden var gränserna mellan människan och naturen knivskarpa och få förmådde se de viktiga sambanden. I dag ser det annorlunda ut och det finns knappt en företagsledare som inte pratar om hållbarhet.

– När jag började med de här frågorna såg man på naturen som ett reservat med tigrar och elefanter. På den andra sidan fanns handel och utveckling. Men idag inser de flesta att om inte planeten fungerar så blir det svårt för oss att vara här, säger han samtidigt som han försöker hindra hunden från att glufsa i sig av de egna tomatplantorna.

Framhålla allvaret

Han påpekar att han naturligtvis även vill framhålla allvaret i den situation vi befinner oss i för radiolyssnarna. För på något märkligt sätt verkar vi människor ha glömt bort att vi är en del av biosfären.

– Jag vill betona vikten av att vi återkopplar till den levande planeten som vi befinner oss på. Allt för att vi ska kunna säkerställa och vidareutveckla välfärd, framgång och utveckling för de nio miljarder människorna på jorden.

Omställningen pågår

Samtidigt menar han att den nödvändiga omställningen faktiskt redan pågår runt omkring oss hela tiden, just precis i detta nu. Och det kommer han att ge flera exempel på i programmet.

– Det händer enormt mycket, det är bara det att det inte talas så mycket om det. Det är ett skifte från den industriella revolutionen in i något nytt som vi ännu inte riktigt har definierat. Det kan naturligtvis gå åt pepparn, men det kan också bli väldigt bra.

En fot i kulturen

Men det blir inte bara vetenskap och miljö i hans sommarprogram. Det bjuds också på en hel del 90-talsmusik: U2, Red Hot Chili Peppers med flera. Inga konstigheter för Carl Folke som alltid även haft en fot i kulturens värld. Bland annat har Beijerinstitutet genom åren haft en rad samarbeten med olika former av kulturutövare. Han ser det som ett sätt att kommunicera med andra sinnen och nå nya grupper av människor.

Kvar på deltid

I september lämnar Carl Folke tjänsten som föreståndare. Men han kommer att finnas kvar som medarbetare vid Beijerinstitutet på deltid, liksom vid relativt nystartade Anthropocene Laboratory vid Vetenskapsakademien samt Stockholm Resilience Centre på Stockholms universitet.

– Jag har nog aldrig varit så mycket för att vara någon slags styrande eller kontrollerande chef, utan mer inspirerande och påhejande. Så det känns bara bra.

Vad har Beijerinstitutet bidragit med under dina år som föreståndare, tror du?

– Vi har hjälpt till att ta bort uppdelningen av människa och natur som två separata saker. Och visat att vetenskapliga samarbeten över discipliner och olika fakulteter är väldigt konstruktivt för att komma åt de stora världsproblemen. Det har gått bra och vi har blivit internationellt tunga på det vi gör. Bland annat har det gett stor påverkan på policy och beslutsfattande på allt från lokal nivå upp till internationella konventioner, säger han.

40 år av observationer

Carl Folkes Sommar i P1 innehåller nerslag i över 40 år av observationer och arbete inom fältet, från den första magisteruppsatsen till samarbeten med forskare, konstnärer och företagsledare från hela världen.

Vad vill du att lyssnarna ska ta med sig när programmet är slut?

– Jag hoppas de ska reflektera över att vi lever på en unik plats och känna förundran, inspiration och glädje inför det – i stället för ångest och handlingsförlamning till följd av de förändringar som sker, säger han samtidigt som han fortsätter sin promenad i det stilla sommarregnet.

Läs mer om Sommar i P1