Bok om DNA-molekylen blir Vetenskaplig klassiker

James Watson var bara 24 år när han tillsammans med Francis Crick identifierade DNA-molekylens struktur. Hans bok Dubbelspiralen blev en omedelbar succé när den publicerades 1968 och sålde i över en miljon exemplar. Nu släpps den i en ny svensk upplaga med flera viktiga tillägg.

Upptäckten av DNA-molekylens struktur skulle komma att revolutionera mänsklighetens förståelse, inte bara för sig själv utan för allt biologiskt liv, samt leda till ett Nobelpris i fysiologi eller medicin.

I Dubbelspiralen berättar James Watsons om vägen mot upptäckten av livets molekyl. Hans bok är en ung amerikansk forskares skildring av atmosfären inom den engelska akademin, av rivaliteter och vänskaper under de första åren efter andra världskriget. Sedan originalutgåvan publicerades 1968 har den hyllats för sin personliga stil och drastiska skildringar av det vetenskapliga arbetet och kretsen kring universitetet i Cambridge.

Den reviderade upplagan som nu ges ut på svenska utgör en hörnsten i 1900-talets vetenskapshistoria. 2016 placerade The Guardian den på plats nummer 15 av de 100 bästa fackböckerna genom tiderna. Boken innehåller utöver Watsons ursprungliga text ett rikt bildmaterial, utförliga kommentarer av redaktörerna Alexander Gann och Jan Witkowski och nytt material från bland annat Watson och Cricks brevväxling. Den svenska utgåvan är översatt av Pär Svensson.

Dubbelspiralen är den nionde boken i serien Vetenskapliga klassiker, som ges ut i samarbete med Fri Tanke förlag. Böckerna väljs ut av ett redaktionsråd och omfattar verk som haft stor betydelse för forskningens framsteg och allmänhetens förståelse av vetenskap, eller är biografier över personer som har haft en sådan betydelse.

Tidigare nyutgåvor i serien är Neandertalmänniskan av Svante Pääbo, Resan med Beagle av Charles Darwin, I människans skugga av Jane Goodall, Radioaktiva substanser av Marie Curie, Nils Celsius, Kyrkan och naturvetenskapen av Erik B. Karlsson och Eric Stempels, Vad är liv? av Erwin Schrödinger, Lusten att upptäcka av Richard Feynman samt Novum Organum av Francis Bacon.

Läs mer om böckerna och beställ på Fri Tankes webbplats