Pressinbjudan: Årets Crafoordpristagare kommer till Lund

I år hålls Crafoord Days i sin helhet i Lund. Under tre dagar i maj anordnas prisföreläsning, symposium och prisceremoni. Det blir också ett tillfälle för medierna att träffa årets pristagare, Sallie Chisholm från USA, som upptäckt världens minsta och vanligaste syreproducerande organism.

Tidigare i år offentliggjorde Kungl. Vetenskapsakademien att Sallie Chisholm, Massachusetts Institute of Technology, USA tilldelas årets Crafoordpris i biovetenskaper på sex miljoner kronor. Hon får priset för sin upptäckt av och forskning om en liten organism av stor betydelse, cyanobakterien Prochlorococcus. Nu kommer hon till Lund i Skåne för att ta emot sitt pris vid Crafoord Days.

Tidigare år har Crafoord Days hållits både i Lund och i Stockholm. I år sker hela arrangemanget på plats i Lund. Det inleds med en prisföreläsning på måndag 13 maj där Sallie Chisholm berättar om sitt arbete. Prochlorococcus finns i alla världens hav och står för en betydande andel av jordens samlade fotosyntes. Forskningen om den har mycket att lära oss om livets utveckling på jorden och bidrar med värdefull kunskap om hur haven kan påverkas av framtida klimatförändringarna. 

På tisdag 14 maj är det dags för en heldag med symposium med framstående internationella forskare på temat Hur mikrober styr världen. Föreläser gör den samlade expertisen inom området från Hawaii, Frankrike, USA, Tyskland, Nederländerna och Sverige. Både symposiet och prisföreläsningen filmas och sänds direkt på www.kva.se och www.crafoordprize.se

På onsdag 15 maj arrangeras en pressfrukost i samband med ett besök vid Rengefors lab där det ges tillfälle för journalister att träffa och intervjua Sallie Chisholm. Karin Rengefors, forskare vid Lunds universitet som är verksam inom samma område, deltar och visar runt i sitt laboratorium. För journalister som inte kan vara på plats finns det möjlighet att göra intervjuer per telefon och få tillgång till bilder från Lund. På onsdag kväll får Sallie Chisholm ta emot sitt pris vid en högtidlig prisceremoni.

Läs mer och se en film om priset och pristagaren

PROGRAM Crafoord Days

Prisföreläsning: Måndag, 13 maj, kl 10.30–12.30, Blå hallen, Ekologihuset, Sölvegatan 37, Lund.

Prissymposium: Tisdag, 14 maj, kl 9.00–16.40, LUX aula, Helgonavägen 3, Lund.

Pressfrukost med intervju- och fototillfälle: Onsdag 15 maj, kl 9.30–11.00, Rengefors lab, Enheten för akvatisk ekologis lunchrum (BV, västra entrén), Ekologihuset, Biologiska Institutionen, Naturvetarvägen 6A, Lund

Prisceremoni: Onsdag 15 maj, kl 16.30–17.30, Universitetsaulan, Universitetshuset, Paradisgatan 2, Lund.

Se program för Crafoord Days

För samtliga evenemang gäller att medierepresentanter ska föranmäla sig till Eva Nevelius, pressansvarig vid Kungl. Vetenskapsakademien, eva.nevelius@kva.se, 070-878 67 63 senast fredag 10 maj kl 10.00.