Pressinbjudan: Anthropocene Laboratory invigs i närvaro av Kronprinsessan

Den 13 februari invigs nya Anthropocene Laboratory vid Vetenskapsakademien i närvaro av H.K.H. Kronprinsessan. Det handlar om en stor satsning på forskning inom hållbarhetsområdet. Media bjuds in att delta vid invigningen i mån av plats.

Vi lever i den tidsålder när mänsklig påverkan spelar en avgörande roll för planeten – Antropocen. För att mänskligheten ska hitta sätt att ställa om blir klimat- och miljöforskningen allt viktigare.

Det nya Anthropocene Laboratory kommer att samla perspektiv från såväl natur- och samhällsvetenskaperna som humaniora och andra kunskapsområden. Målet är att möta den ökande efterfrågan på vetenskapsbaserad kunskap för att underlätta vägar mot hållbarhet.

För tillfället arbetar här en mindre grupp fast anställda forskare med att bedriva forskning inom området. En av deras uppgifter är också att sprida de goda exempel som finns.

Laboratoriet kommer även att fungera som en mötesplats för samarbeten och samla internationella forskare för att underlätta åtgärder att möta de utmaningar mänskligheten står inför.

Vid ceremonin 13 februari med start 14.30 framförs bland annat ett verk av kompositören Jacob Mühlrad. Laboratoriets föreståndare Henrik Österblom berättar mer om verksamheten som finansierats med hjälp av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse samt Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Press kan anmäla sig senast fredag 9 februari till Eva Nevelius, eva.nevelius@kva.se för att bevaka invigningen. Antalet platser är begränsat och föranmälan krävs för att få delta.

Se programmet i sin helhet