Akademisk medicin – en hjärtefråga för Anna Wedell

Hon har upptäckt helt nya sjukdomar och bidragit till att tusentals patienter fått diagnoser de annars inte hade kunnat få. Anna Wedell har på nära håll sett vikten av – men också utmaningarna med – klinisk forskning. Bättre möjligheter att förena forskning och klinisk medicin är en fråga hon hoppas kunna driva som ny vice preses (vice ordförande) för Vetenskapsakademien.

Anna Wedell. Foto: Stefan Zimmerman
Anna Wedell. Foto: Stefan Zimmerman

Det har skett enormt mycket inom Anna Wedells specialområde, medicinsk genetik, på senare år. En snabb teknisk utveckling, men också ett nytt sätt att tänka runt patienterna, ligger bakom framstegen. Ett vetenskapligt språng som ställer stora krav på verksamheten.

– Vi behöver kunna kombinera nya avancerade tekniker med både högspecialiserad klinisk medicin och klassisk experimentell grundforskning. Genom att skapa multidisciplinära miljöer som spänner över hela kedjan är det möjligt att göra basala upptäckter och samtidigt erbjuda avancerad diagnostik och behandling. Det blir en helt ny medicin med ett systemtänk där helheten är större än delarna, något som utmanar gränser både inom sjukvården och mellan sjukvården och akademin.

Vissa kraschar akut

Hennes fokus är sällsynta metabola sjukdomar (medfödda sjukdomar som påverkar kroppens biokemi). Det rör sig om patienter vars symtom man tidigare inte alltid haft någon förklaring till.

– De kan dyka upp var som helst inom sjukvården. En del får symtom direkt vid födseln, andra upptäcks av barnläkare under uppväxten. Vissa kraschar akut och kommer in med buller och bång till akutmottagningar runt om i landet, och även vuxna kan drabbas. De kräver ofta avancerade utredningar av många olika specialister, berättar hon.

Jag hade nog tänkt att jag skulle bli barnläkare men istället blev jag tidigt fascinerad av forskning. Just det här området innefattar både möjligheter till helt nya upptäckter och har samtidigt stor betydelse för patienterna.

Med hjälp av nya arbetssätt och metoder (där man bland annat sekvenserar hela arvsmassan) kan man numera ofta ge de här patienterna en diagnos och erbjuda behandling. I många år var Anna Wedell chef för Centrum för medfödda metabola sjukdomar, ett expertcentrum dit patienter från hela landet remitterades. Men det var inte som forskare hon såg sitt yrkesliv framför sig från början.

– Jag hade nog tänkt att jag skulle bli barnläkare men istället blev jag tidigt fascinerad av forskning. Just det här området innefattar både möjligheter till helt nya upptäckter och har samtidigt stor betydelse för patienterna.

En ödesfråga

Sedan en tid tillbaka har hon ett strategiskt uppdrag att sprida konceptet med precisionsmedicin och individanpassad vård. Det är inte så ofta hon har möjlighet att träffa patienter längre men hon försöker ta sig tid att vara med på ronderna. Att det finns goda möjligheter att vara både kliniker och forskare tycker hon är otroligt viktigt.

– Jag ser det som en ödesfråga att vi kan förena båda sidorna. För att vi ska kunna möjliggöra avancerad klinisk medicin behöver vi tillgång till den infrastruktur och expertis som finns inom akademin. Samtidigt är det i kliniken frågeställningarna finns. Det är där man kan hitta exemplen som lär oss saker man direkt kan ta tillbaka till grundforskningen.

Ett lagarbete utse Nobelpristagare

Ett roligt arbete har varit de år hon suttit med och utsett Nobelpristagare i fysiologi eller medicin som ledamot och ordförande av priskommittén vid Nobelförsamlingen på Karolinska.

– Det är något av det mer givande och lärorika jag gjort. Det är också ett lagarbete där alla bidrar med sin unika kompetens och alla har en tydlig målsättning att göra sitt yttersta.

Viktigt förbättra för unga

Vetenskapsakademien menar hon har en viktig funktion för att främja vetenskapligt tänkande i samhället. Som vice preses hoppas hon kunna vara med och bidra till det. Hon lyfter dessutom gärna utmaningarna för forskare i början av karriären. Det handlar bland annat om korta kontrakt och en administration som kan upplevas som betungande.

– Vi behöver förbättra situationen för forskare för det är ett fantastiskt område att jobba inom. Det är viktigt att man inte reglerar sönder och gör villkoren alltför osäkra för unga forskare.

FAKTA

Namn: Anna Wedell
Ålder: 63 år
Familj: En man och två vuxna söner på 23 och 26 år.
Aktuell: Blir en av Vetenskapsakademiens tre vice presides (vice ordförande) från och med 1 juli i år. Hon efterträder då Sven Lidin, som i stället blir preses (ordförande) av Akademien. I presidiet sitter även den ständige sekreteraren Hans Ellegren.
Akademisk karriär:
Efter läkarutbildningen disputerade Anna Wedell i medicinsk genetik 1994 på Karolinska Institutet. Hon blev professor i medicinsk genetik 2004 och specialist inom klinisk genetik 2006. Var Clinical director för SciLifeLab, Stockholm, 2010–2013 och chef för Centrum för medfödda metabola sjukdomar 2014–2021. Sedan 2022 är hon föreståndare för Precisionsmedicinskt centrum Karolinska. År 2016 valdes hon in i Vetenskapsakademiens klass för medicinska vetenskaper.
Intressen: Historia och litteratur. Lyssnar gärna på poddar under sina många och långa promenader. En favorit är The rest is history som produceras av BBC.
Senast lästa bok: Karl Ove Knausgårds serie Morgonstjärnan.
Okänd talang: ”Jag är ingen idrottsmänniska men älskar vatten. Jag tycker mycket om att simma och fridyka. Det går inte så snabbt men jag kan simma långt och hålla andan länge.”