Webbinarium: Östersjön – vårt svenska Galapagos

Datum: 2020-09-09

Tid: 18:00 - 19:00

Lokal: Zoom

Akademiföreläsning med Kerstin Johannesson. Föreläsningen sänds live via Zoom. Deltagare har möjlighet att ställa frågor efter föreläsningen.

På Galapagos har sköldpaddor och fåglar förändrats genom evolution sedan öarna bildades för 1-4 miljoner år sedan. Östersjön öppnades till Atlanten för bara 8000 år sedan och de marina arter som klarat att etablera sig i detta brackvattenhav uppvisar stora genetiska förändringar som avspeglar en kraftig anpassning till låg salthalt och kallare vatten. Hur har det gått till? Idag börjar bilden klarna genom genetiska och ekologiska studier. Och vad vi ser är mycket snabb evolution som i vissa fall döljer intressanta mekanismer och i andra fall oväntade ursprung. Kanske kan vi här lära oss något om hur arter anpassar sig till snabbt förändrade villkor (t.ex. klimat)?

Kerstin Johannesson är professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet och föreståndare för Tjärnö marina laboratorium utanför Strömstad. Hennes forskning handlar om hur arter anpassar sig till lokala miljöer och hur detta också kan leda till att nya arter bildas. Strandsnäckor och blåstång är hennes främsta studieobjekt.  Kerstin Johannesson är ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien.

Deltagandet är kostnadsfritt, men kräver registrering:

När du anmäler dig till något av Vetenskapsakademiens evenemang kommer Akademien att behandla dina angivna personuppgifter för att planera och genomföra detta. Läs mer i Akademiens Integritetspolicy.

Vetenskapsakademien fotograferar och filmar under ett flertal av sina evenemang. Foto- och videomaterial kommer att behandlas av Akademien och lämnas till tredje part för bearbetning. Materialet kan också komma att användas i kommande kommunikation för att informera om Akademiens verksamhet i någon av Akademiens digitala och/eller tryckta kanaler. Om du inte samtycker till detta eller har frågor angående vår behandling av personuppgifter kan du kontakta oss per telefon 08-673 95 00, eller e-post kva@kva.se

Läs mer om hur Akademien behandlar dina personuppgifter

Kontakt

Peter Brandén
Programkoordinator
program@kva.se