Webbföreläsning med Gunnar Wetterberg: Ingenjörerna

Datum: 2021-04-21

Tid: 18:00 - 19:00

Lokal: Digitalt via Zoom

Akademiföreläsning med Gunnar Wetterberg. Webbföreläsningen sänds live via Zoom och Youtube. Deltagare som deltar via Zoom har möjlighet att ställa frågor efter föreläsningen. Föreläsningen finns nu tillgänglig att se i efterhand.

Ingenjörerna är sammanflätade med Sveriges moderna historia. De var ett par tusen i slutet av 1800-talet, de är flera hundratusen nu. Genom snilleföretagen gjorde de Sverige rikt, i folkhemmet konstruerade de den grundläggande välfärden – vatten och avlopp, kollektivtrafik, ljus över landet… De ledde rationaliseringsrörelsen, de påverkade samhällsanalysen. Efter andra världskriget blev Sveriges upprustning drivkraften i teknikens utveckling, idag sporras den av spel och musik. Med kärnkraften fick ingenjörernas auktoritet en törn, nu kan de bidra till att rädda klimatet. I sin föreläsning berättar Gunnar Wetterberg om den svenska ingenjörskonstens framväxt, utveckling och inflytande i hela samhället.

Gunnar Wetterberg har arbetat som diplomat, departementsråd i Finansdepartementet, direktör i Svenska Kommunförbundet och samhällspolitisk chef i Saco. Han har publicerat biografier om Axel Oxenstierna, Arvid Horn och släkten Wallenberg, Skånes historia i tre band, Träd. En vandring i den svenska skogen och senast Ingenjörerna.

Vi planerar att spela in föreläsningen och senare publicera på www.kva.se/video och Akademiens Youtube-kanal.

När du anmäler dig till något av Vetenskapsakademiens evenemang kommer Akademien att behandla dina angivna personuppgifter för att planera och genomföra detta. Läs mer i Akademiens Integritetspolicy.

Vetenskapsakademien fotograferar och filmar under ett flertal av sina evenemang. Foto- och videomaterial kommer att behandlas av Akademien och lämnas till tredje part för bearbetning. Materialet kan också komma att användas i kommande kommunikation för att informera om Akademiens verksamhet i någon av Akademiens digitala och/eller tryckta kanaler. Om du inte samtycker till detta eller har frågor angående vår behandling av personuppgifter kan du kontakta oss per telefon 08-673 95 00, eller e-post gdpr@kva.se

Läs mer om hur Akademien behandlar dina personuppgifter

Kontakt

Peter Brandén
Programkoordinator
program@kva.se