Susanne Aalto: Galaxernas mörka hjärtan

Datum: 2021-05-12

Tid: 18:00 - 19:00

Lokal: Digitalt via Zoom

Akademiföreläsning med Susanne Aalto. Webbföreläsningen sänds live via Zoom och Youtube. Deltagare som deltar via Zoom har möjlighet att ställa frågor efter föreläsningen. Föreläsningen finns nu tillgänglig att se i efterhand.

Om vi vill förstå Universum och dess historia så måste vi studera de största byggstenarna – galaxer. Galaxer utvecklas extra snabbt när de är inbäddade i stoft och gas – som är bränsle för att nya stjärnor och planeter kan skapas, eller svarta hål växa sig supermassiva. Dessa stoftinsvepta galaxer är viktiga för universums utveckling, men är osynliga i vanligt ljus.  Vi använder radiostrålning för att undersöka vad som finns i galaxernas mörka hjärtan. Hur går det till när de svarta hålen blir tyngre? Kan de ”styra” sin egen tillväxt med hjälp av jetstrålar? Finns det hittills oupptäckta, extremt stoftinbäddade, växande svarta hål? Hur kommer det sig att de supermassiva svarta hålen verkar utvecklas tillsammans med sina ”värdgalaxer”? 

Susanne Aalto är professor i radioastronomi vid Chalmers Tekniska Högskola och forskar framför allt kring hur galaxer och supermassiva svarta hål växer till sig och utvecklas. Fram till december 2020 ledde hon avdelningen för Astronomi och Plasmafysik på Chalmers och är nu Fakultetsrådets ordförande. Hennes forskning stöds bland annat av European Research Council (ERC) och Vetenskapsrådet. 

När du anmäler dig till något av Vetenskapsakademiens evenemang kommer Akademien att behandla dina angivna personuppgifter för att planera och genomföra detta. Läs mer i Akademiens Integritetspolicy.

Vetenskapsakademien fotograferar och filmar under ett flertal av sina evenemang. Foto- och videomaterial kommer att behandlas av Akademien och lämnas till tredje part för bearbetning. Materialet kan också komma att användas i kommande kommunikation för att informera om Akademiens verksamhet i någon av Akademiens digitala och/eller tryckta kanaler. Om du inte samtycker till detta eller har frågor angående vår behandling av personuppgifter kan du kontakta oss per telefon 08-673 95 00, eller e-post gdpr@kva.se

Läs mer om hur Akademien behandlar dina personuppgifter

Kontakt

Peter Brandén
Programkoordinator
program@kva.se