Uran – möjligheter och begränsningar

Datum: 2025-10-21

Tid: 09.00–16.00

Adress: Kungl. Vetenskapsakademien, Lilla Frescativägen 4A, 114 18 Stockholm

Lokal: Beijersalen

Platser kvar: 46

Sista anmälningsdatum: 2025-10-07

Uran – möjligheter och begränsningar

Ett mycket aktuellt och även kontroversiellt tema är utvinning av uran och brytning av alunskiffer som nu är i fokus genom regeringens förslag från 2024, ”Att åter möjliggöra utvinning av uran”, för vilket Vetenskapsakademien under våren 2025 lämnat in ett yttrande.

Syftet med detta seminarium är att allsidigt belysa och sakligt granska brytning av alunskiffer för utvinning av uran och kritiska metaller. Vi vill ge allmänheten och politiker en objektiv och faktabaserad bild av både möjligheter och utmaningar som brytning av alunskiffer och utvinning av uran och andra metaller skulle innebära. Fakta och kunskapsläget presenteras av inbjudna talare vid varje session och följs av frågor från åhörarna och en paneldiskussion. Slutsatserna ska sammanfattas en rapport.

Till seminariet inbjuds i första hand företrädare för berörda kommuner, länsstyrelser och myndigheter men även politiker och en intresserad allmänhet. 

Seminariet är ett samarbete mellan Vetenskapsakademiens klass för geovetenskaper, Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Även Svenska nationalkommittén för strålskyddsforskning medverkar.


Preliminärt program

Programmet kommer att kompletteras med talare.

9.00 Välkommen och introduktion

9.10 Session 1: Uran i berg, speciellt alunskiffer

Alunskifferns ursprung och mineralogiska/kemiska sammansättning, förekomster av alunskiffer i Sverige; uran i andra bergarter

9.55 Session 2: Utvinning av metaller ur otraditionella bergarter

Möjliga processer för metallutvinning från alunskiffer; teknik och utbyten, erfarenheter från historisk brytning, alternativa metoder, uran som biprodukt; kunskaps­läget och behov av teknikutveckling

10.40 Fikapaus

11.10 Session 3: Avfallshantering och efterbehandling

Utvinningsavfallet (alunskifferrester), utsläpp, efter­behand­lings­­strategier, erfarenheter, miljösäkerhet samt kemiska risker kopplade till metallers och process­kemikaliers toxicitet. Av speciellt intresse är frågor kring uranexponeringens kemiska toxicitet och möjliga strålningsinducerade risker.

12.00 Lunch, ingår för registrerade deltagare 

13.00 Session 4: Tillstånd, rättigheter och skyldigheter, lagstiftning

Ansöknings- och tillståndsprocessen, äganderätten, vetomöjligheter, juridiska perspektivet; även avsiktsförklaringar, politiska och från organisationer m.fl  (Sverige) 

13.45 Session 5: Internationella perspektivet

Frågor, speciellt i ett EU-perspektiv, kring efterfrågan, tillgångar, användningsområden i det moderna samhället och samhällets beroende, handelsflöden, internationellt samarbete mm; Critical Raw Materials Act och andra dokument

14.30 Fikapaus

15.00 Session 6: Paneldiskussion och sammanfattning

Deltagandet är kostnadsfritt och öppet för allmänheten. Föranmälan krävs. 

Foto: Bert Allard.

Kontakt: Peter Brandén
E-post: program@kva.se