Stjärnor på jorden

Datum: 2023-11-22

Tid: 18:00 - 19:00

Adress: Kungl. Vetenskapsakademien, Lilla Frescativägen 4A, Stockholm

Lokal: Beijersalen

Sista anmälningsdatum: 2023-11-22 16:00

Fusionskraft skulle kunna vara framtidens lösning på vårt energibehov. Problemet är att den är ytterst svår att framställa. Men forskningen rör sig hela tiden framåt under de senaste åren har lovande framsteg skett. Kom och hör Tünde Fülöp berätta om var vi står idag och vika hinder som återstår.

Målet med fusionsforskningen är att utveckla ett kraftverk som använder fusionsenergi för säker och fossilfri elproduktion. Utmaningen är att det krävs extremt höga temperaturer och högt tryck. Fusionsforskningen har tagit fart under de senaste åren, dels genom bättre supraledande magneter som kan skapa starkare magnetfält och dels för att mer kraftfulla datorer möjliggjort avancerad optimering. Många imponerande genombrott har gjorts, både när det gäller energiproduktion och kontroll av fusionsbränslet. Föreläsningen belyser utvecklingsläget och diskuterar de återstående utmaningarna.

Tünde Fülöp
är professor i fysik vid Chalmers tekniska högskola. Hennes forskning handlar om teoretisk plasmafysik, med huvudsakligt fokus på magnetisk fusion och laserdriven partikelacceleration. Målet är att att förutsäga, kontrollera och optimera partikelacceleration och strålning i laboratorieplasmor som används i fusionskraftverk och acceleratorer. Tünde är ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien.

Deltagandet är kostnadsfritt och öppet för allmänheten. Föranmälan krävs. Obs, anmäl dig endast om du vill komma och se föreläsningen på plats. Vi kommer också livesända föreläsningen på den här webbsidan, se ovan. För att titta på sändningen behövs ingen anmälan.

Fotograf: Anna-Lena Lundqvist

När du anmäler dig till något av Vetenskapsakademiens evenemang kommer Akademien att behandla dina angivna personuppgifter för att planera och genomföra detta. Läs mer i Akademiens Integritetspolicy.

Vetenskapsakademien fotograferar och filmar under ett flertal av sina evenemang. Foto- och videomaterial kommer att behandlas av Akademien och lämnas till tredje part för bearbetning. Materialet kan också komma att användas i kommande kommunikation för att informera om Akademiens verksamhet i någon av Akademiens digitala och/eller tryckta kanaler. Om du inte samtycker till detta eller har frågor angående vår behandling av personuppgifter kan du kontakta oss per telefon 08-673 95 00, eller e-post gdpr@kva.se

Läs mer om hur Akademien behandlar dina personuppgifter

Kontakt: Peter Brandén
E-post: program@kva.se