Vad särskiljer människan från andra djur? Vår förmåga att föreställa oss saker – och sedan skapa dem. I allt från konst och mytologi till vetenskapliga upptäckter och innovativa uppfinningar syns människans fallenhet för att planera, lära sig, utforska och tänka abstrakt – på ett konkret sätt. Varför är våra hjärnor så anpassade för just skapande och fantasi?
För tiotusentals år sedan målade neandertalare avbildningar av djur på grottväggar, och genom historien har gemensamma, mänskligt skapade berättelser och myter bundit oss samman och fått oss att föreställa oss det förflutna, nuet och framtiden. Nyckeln till allt detta är våra hjärnor: människor är, som en effekt av våra frontala hjärnbarker, inte byggda för nuet. Som art är vi hyperprefrontala. Vi reflekterar ständigt över framtiden och sådant som är avlägset den plats där vi befinner oss.
Fri Tanke och Kungl. Vetenskapsakademien är stolta att presentera ett Pi-symposium om vår förunderliga hjärna och dess märkligaste egenskaper: fantasi, kreativitet och förmågan att skapa. Kvällens huvudtalare är neurologen och forskaren David Bäckström, aktuell med boken Fantasi, psykiatern och forskaren Simon Kyaga och journalisten Jonas Mattsson. Tillsammans har de skrivit boken Ekvilibrium: Om sambandet mellan kreativitet och galenskap. Med på scenen är även Mats Lekander, psykologiprofessor och författare till Ditt inre liv och Isabella Lundgren, en av Sveriges främsta jazzsångerskor.
Under kvällen kommer de, utifrån ny forskning och spännande rön inom neurologi, psykologi och medicin utforska frågor om vår unika skapandeförmåga: varför särskiljer människans fantasiförmåga oss från andra djur? Vad innebär det egentligen att skapa? Och varför tycks vissa hjärnor ha lättare för både kreativitet och galenskap?
För musiken står Lindy & the BonBon Band. Det blir vild, farlig och extravagant cabaretmusik, ständigt på gränsen mellan berusande kärlek, extatisk glädje och blodig smärta.
Välkomna till en fantasifull helkväll ni sent kommer glömma!
Datum: 30 november 2022
Tid: 18.00-20.30
Plats: Scalateatern, Stockholm
Pris: 250 kr
Kontakt: Peter Brandén
E-post: program@kva.se