Webbinarium: En middag med biljoner gäster

Datum: 2020-06-10

Tid: 18:00 - 19:00

Lokal: Zoom

Akademiföreläsning med Fredrik Bäckhed. Föreläsningen sänds live via Zoom. Deltagare har möjlighet att ställa frågor efter föreläsningen.  

Vi är värdar för ett helt ekosystem som lever på och i vår kropp. Detta utgörs av biljoner bakterier och andra mikroorganismer – mikrobiotan. Vår tarmmikrobiota utgör det mest tätbefolkade ekosystemet vi känner till och påverkas av kosten vi äter, läkemedel och andra miljöexponeringar. Samtidigt processar tarmmikrobiotan kosten vi äter vilket också ger upphov till bioaktiva molekyler. Man kan därmed tänka sig att tarmmikrobiotan inte bara hjälper till med matsmältningen utan även har endokrina funktioner och därmed kan påverka funktionen av flera olika organ. Det är inte förvånande att en rubbad tarmmikrobiota har associerats med ett flertal sjukdomar, men vad är orsak och verkan? Under föreläsningen kommer fokus vara kring hur tarmmikrobiotan kan påverka ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar.

Fredrik Bäckhed disputerade vid Karolinska Institutet 2002 om hur bakterier känns igen vid slemhinnor och har därefter arbetat med hur den normala tarmmikrobiotan kan påverka ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar. Efter en forskningsvistelse i St Louis återvände han till Sverige och Sahlgrenska Akademien 2006, där han nu är professor och driver en framgångsrik forskargrupp. Fredrik har författat över 170 vetenskapliga artiklar och är ledamot i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien och Kungl. Vetenskapsakademien samt har fått flera utmärkelser. År 2016 tilldelades han Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin.

Webbinariet är avslutat.

Vetenskapsakademien fotograferar och filmar under ett flertal av sina evenemang. Foto- och videomaterial kommer att behandlas av Akademien och lämnas till tredje part för bearbetning. Materialet kan också komma att användas i kommande kommunikation för att informera om Akademiens verksamhet i någon av Akademiens digitala och/eller tryckta kanaler. Om du inte samtycker till detta eller har frågor angående vår behandling av personuppgifter kan du kontakta oss per telefon 08-673 95 00, eller e-post kva@kva.se

Läs mer om hur Akademien behandlar dina personuppgifter

Kontakt

Peter Brandén
Programkoordinator
program@kva.se