"att främja vetenskaperna och stärka deras inflytande i samhället"

Nyheter

feed
 • Fem banbrytande forskare får dela på 24 miljoner kronor

  2015-03-31 Nyhet: Göran Gustafssonprisen är ett av de mest eftertraktade och prestigefyllda prisen bland yngreforskare i Sverige. Årets fem pristagare delar på nästan 24 miljoner kronor och belönas för sin forskning om differentialekvationer och jakten på generella samband, helt nya typer av supraledare och inom kemin en spännande metod som använder röntgenfria elektronlaser för att studera biologiska molekyler. Pristagaren i molekylärbiologi ger oss svar om människans ursprung och medicinpristagaren kartlägger generna för fetma. 
 • Sveriges största satsning på matematiker fortsätter – 17 nya forskare får anslag

  2015-03-26 Pressmeddelande: Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har, tillsammans med Kungl. Vetenskapsakademien, beslutat att stärka den matematiska forskningen i Sverige. Målet är att Sverige ska återta en internationell tätposition inom området. Totalt satsas närmare 200 miljoner kronor under en sexårsperiod.
 • Fyra svenska toppforskare först ut som Wallenberg Clinical Scholars

  2015-03-25 Pressmeddelande: Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse satsar närmare 600 miljoner kronor under en tioårsperiod inom programmet Wallenberg Clinical Scholars. De fyra första forskarna som får anslag är: Peter Andersen, Umeå universitet, Anna Wedell, Karolinska Institutet samt David Erlinge och Martin L. Olsson, båda Lunds universitet. 
 • Ledig tjänst: Kommunikatör med pressansvar (vikariat)

  2015-03-23 Nyhet: Vi söker en kommunikatör med pressansvar till ett föräldravikariat på Kungl. Vetenskapsakademiens kommunikationsavdelning. Du kommer att ha både övergripande och utföraransvar för akademiens pressaktiviteter. Som en del av vårt kommunikationsteam kommer du också att jobba med andra typer av kommunikationsarbete för många av akademiens olika verksamheter, både som projektledare och utförare.
Fler nyheter

Vetenskapsakademien i medierna

Mer om Vetenskapsakademien i medierna

Vetenskap i samhället

Yttranden om skolan och ny reaktor
Akademien har i remissvar yttrat sig om utvärdering och uppföljning av svenska skolreformer samt nya forskningsreaktorer i Sverige.

Vetenskap i samhället

Kalendarium

feed
Evenemang top image Se hela kalendariet

KVATV.se

Presskonferens med Nobelpristagarna i fysik och kemi samt ekonomipristagaren 2014.

Se mer av akademiens evenemang på KVATV.se

Skola

Inspirationsdagarna fortsätter under våren 2015! Lärare i gymnasiet och grundskolan inbjuds att möta några av Sveriges främsta forskare, som presenterar spännande nyheter från forskningen inom naturvetenskap och matematik.

Inspirationsdagar 2015

Utlysningar

Nu finns postdoktorala stipendier till Japan att söka inom de flesta ämnesområdena nedan. Utlysningar

Priser

Crafoordagarna 2015

5–6 maj firas årets Crafoordpristagare med prissymposium och prisceremoni i Stockholm samt prisföreläsningar i Lund.

Mer information i kalendariet
Nobel 2014

De officiella Nobel-föreläsningarna, med Nobelpristagarna i fysik och kemi samt Ekonomipristagaren, finns nu tillgängliga på KVATV.se.

Nobelföreläsningarna 2014

Ledamöterna

Maria Falkenberg, Göteborgs universitet. Foto: Privat

Vid den ordinarie sammankomsten den 11 mars valdes Maria Falkenberg, Göteborgs universitet, Dan I. Andersson, Uppsala universitet, Gunnar C. Hansson, Göteborgs universitet, Katarina Le Blanc, Karolinska Institutet och Jan Nilsson, Lunds universitet, in som svenska ledamöter i akademien.

Ledamöter