Presskonferens med årets pristagare i fysik, kemi och ekonomi

Kungl. Vetenskapsakademien inleder Nobelveckan med en presskonferens med årets Nobelpristagare i fysik och kemi samt ekonomipristagaren. I samband med detta ges även möjlighet att göra enskilda intervjuer med pristagarna.

Claudia Goldin, Moungi Bawendi (foto: Jodi Hilton) och Anne L’Huillier (foto: Charlotte Carlberg Bärg) är tre av de pristagare som kommer att delta i presskonferensen.

Presskonferensen med de pristagare som utses av Vetenskapsakademien är en tradition sedan många år tillbaka. Här erbjuds ett unikt tillfälle att få träffa dem och ställa frågor tidigt under Nobelveckan.

Det är 2023 års pristagare i fysik och kemi samt ekonomi som kommer att delta. I år handlar det om upptäckter inom attosekundfysik som gjort det möjligt att utforska elektronernas värld inuti atomer och molekyler, kvantprickar så små att storleken styr deras egenskaper och kvinnors roll på arbetsmarknaden. Du kan läsa mer om priserna och pristagarna på vår webbplats (se nedan).

Pristagarna i fysik är, Pierre Agostini, Ferenc Krausz och Anne L’Huillier, i kemi, Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus och Aleksey Yekimov, samt i ekonomi, Claudia Goldin.

Ange om du önskar göra enskilda intervjuer med någon/några av pristagarna när du anmäler dig. Observera att intervjutiden är begränsad och kommer att erbjudas i mån av tid. Du bör även meddela om du behöver plats för att filma med kamera på stativ.

Tänk på att anlända i tid eftersom det kommer att vara en säkerhetskontroll vid ankomst. Om du endast vill följa direktsändningen av presskonferensen på www.kva.se behöver du inte registrera dig.

Välkommen!

Dag och tid: Torsdag 7 december
Presskonferens: 9.30-10.00
Enskilda intervjuer: 10.00-cirka 11.00
Plats: Sessionssalen, Kungl. Vetenskapsakademien, Lilla Frescativägen 4 A, Stockholm

Föranmälan för att delta på plats är obligatorisk. Press-id eller enskild överenskommelse med pressansvarig krävs för att komma in.

Här anmäler du dig till presskonferensen

Presskontakt:
Eva Nevelius, pressansvarig vid Vetenskapsakademien
eva.nevelius@kva.se
070-878 67 63