Pressinbjudan: Offentliggöranden av Nobelprisen i fysik och kemi samt Ekonomipriset 2020

Årets Nobelpris i fysik och kemi samt Ekonomipriset offentliggörs i början av oktober på Kungl. Vetenskapsakademien. I år har vi bara möjlighet att ta emot ett mycket begränsat antal medierepresentanter i Sessionssalen. Men det kommer att finnas goda möjligheter att följa offentliggörandena på distans och göra intervjuer efteråt via telefon eller länk. 

Presskonferenserna är endast öppna för medier som bevakar årets pris. Observera att ackreditering och ansökan i förväg är obligatorisk. För att få tillträde krävs även giltig presslegitimation eller enskild överenskommelse med pressansvarig i förväg.

På grund av den pågående pandemin har vi i år endast möjlighet att ta emot ett mycket begränsat antal medier på plats. Vi kommer att tillämpa social distans för att det ska vara så säkert som möjligt för alla närvarande.

E-posta till pressansvarig eva.nevelius@kva.se om du är intresserad av att filma eller rapportera på plats. Observera att du inte kan räkna med att få komma innan du har fått svar i form av en personlig inbjudan.

I din ansökan bör du ange

  • namn,
  • kontaktuppgifter,
  • redaktion,
  • vilken presskonferens du vill delta på,
  • om du önskar en plats för att filma med kamera på stativ och/eller
  • vill göra en enskild intervju med en expert direkt efter offentliggörandet.

Om du ansöker om plats för mer än en person, notera särskilt vilka som behöver vara på plats inne i Sessionssalen.

Delta på distans

Samtliga presskonferenser kommer att sändas live på www.kva.se och www.nobelprize.org (ingen registrering krävs). För dem som följer presskonferenserna på distans är det möjligt att i förväg boka en intervju via länk eller telefon med en expert direkt efter offentliggörandena.

På Vetenskapsakademiens webbplats kommer du även att hitta information om hur du bär dig åt för att bädda in sändningen. TT Nyhetsbyrån kommer att ha en stillbildsfotograf på plats. För frågor rörande bilder från presskonferensen, kontakta picturedesk@tt.se.

Kontakta pressansvarig direkt om du har några särskilda önskemål eller vill boka en expertintervju per länk eller telefon. Tänk på att detta bör göras i god tid före presskonferenserna.

Plats: Sessionssalen, Kungl. Vetenskapsakademien, Lilla Frescativägen 4A, Stockholm.

Datum för årets offentliggöranden

Nobelpriset i fysik – Tisdag, 6 oktober, tidigast klockan 11.45. Sista datum för att ansöka om ackreditering är 25 september.

Nobelpriset i kemi – Onsdag, 7 oktober, tidigast klockan 11.45. Sista datum för att ansöka om ackreditering är 25 september.

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne – Måndag, 12 oktober, tidigast klockan 11.45. Sista datum för att ansöka om ackreditering är 2 oktober.

Information om övriga Nobelpris finns på www.nobelprize.org/press-room

Övriga frågor, kontakta Eva Nevelius, pressansvarig, Kungl. Vetenskapsakademien, eva.nevelius@kva.se eller 070-878 67 63.