"att främja vetenskaperna och stärka deras inflytande i samhället"

Pressrum

Välkommen till Kungl. Vetenskapsakademiens pressrum. Här presenteras information om pågående och kommande pressaktiviteter på akademien.

Offentliggörandena av 2015 års Nobelpris i fysik, kemi samt Ekonomipriset

Det har nu beslutats vilka datum årets Nobelpris kommer att offentliggöras. För mer information om övriga Nobelpris, se Nobelprize.org

Nobelpriset i fysik - tisdag 6 oktober, klockan 11.45 (tidigast)

Nobelpriset i kemi - onsdag 7 oktober, klockan 11.45 (tidigast)

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne
 - måndag 12 oktober, klockan 13.00 (tidigast)

För frågor om årets offentliggöranden, vänligen kontakta pressansvarige Jessica Balksjö Nannini, på 070 6739650 eller jessica.balksjo@kva.se

 

Årets Göran Gustafssonpristagare har utsetts


Göran Gustafssonprisen är ett av de mest eftertraktade och prestigefyllda prisen bland yngre forskare i Sverige. Årets fem pristagare delar på nästan 24 miljoner kronor och belönas för forskning om differentialekvationer och jakten på generella samband, helt nya typer av supraledare och inom kemin en spännande metod som använder röntgenfri elektronlaser för att studera biologiska molekyler. Pristagaren i molekylärbiologi ger oss svar om människans geografiska ursprung och medicinpristagaren kartlägger generna för fetma. 

2015 års Göran Gustafssonpriser tilldelas inom:

 

Matematik till Kaj Nyström, professor, Uppsala universitet, ”för hans banbrytande bidrag inom teorin för ickelinjära elliptiska och paraboliska differentialekvationer, speciellt för beviset av Harnacks randolikhet för p-Laplaceoperatorn i Lipschitzområden” 

Fysik till Egor Babaev, universitetslektor, KTH, ”för hans originella teoretiska forskning vilken redan har visat helt nya vägar att förstå komplexa system och processer inom materialfysiken” 

Kemi till Richard Neutze, professor, Göteborgs universitet, ”för utveckling och tillämpning av metoder att studera proteiners struktur och dynamik med röntgenspridning” 

Molekylärbiologi till Mattias Jakobsson, professor, Uppsala universitet, ”för sin viktiga kartläggning av människans evolution med molekylärgenetiska metoder” 

Årets Göran Gustafssonpristagare. Foto: Sara Gustavsson/KVA

Medicin till Erik Ingelsson, professor, Uppsala universitet, ”för sina banbrytande studier av hjärt-kärlsjukdomar och deras molekylära epidemiologi” 

 

Prissumma: Varje pristagare får 4,5 Mkr i forskningsanslag, fördelat på tre år, samt ett personligt pris på 250 000 kronor. 

 

Läs pressmeddelandet, se videopresentationer och hitta högupplösta bilder här

 

 

 

Crafoorddagarna 5–7 maj 2015 i Stockholm och Lund

Prisutdelningen hålls på Kungl. Vetenskapsakademien (KVA) 6 maj 2015.

Prissymposium, tisdag 5 maj, KVA, Stockholm

Prisföreläsning, torsdag 7 maj, Lunds universitet, Lund

Anmäl dig här. 

 

Ni missar väl inte att följa oss på Twitter? Kungl. Vetenskapsakademien finns på @vetenskapsakad

 

Kontakt

Jessica Balksjö Nannini
Pressansvarig
070-673 96 50
08-673 95 44
jessica.balksjo@kva.se